Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Eliteschol­en’ schermen zich af van sociale mix

Nieuwe cijfers leggen gapende kloof in Antwerps onderwijs bloot

- JAN STASSIJNS

Antwerpse secundaire scholen met een beperkt aantal leerlingen uit kansarmere gezinnen zijn net díé scholen die niet willen meestappen in het centrale aanmelding­ssysteem. Dat blijkt uit cijfers van Onderwijs Vlaanderen. In de ‘eliteschol­en’, waar ouders vaak kamperen voor een plaatsje, ligt het aantal zogenaamde indicatorl­eerlingen (zij die van huis uit minder kansen krijgen) op 20% tot 30%. Het gemiddelde in Antwerpen is 65%. In sommige scholen loopt dat op tot 85%. En die scholen doen wél mee aan het aanmelding­ssysteem.

Wat sociale mix betreft, gaapt er een grote kloof bij de Antwerpse secundaire scholen. Dat blijkt uit cijfers van Onderwijs Vlaanderen. Opvallend is dat de scholen met een laag percentage indicatorl­eerlingen (zij die van huis uit weinig kansen krijgen), net die scholen zijn die niet wensen deel te nemen aan het online aanmelding­ssysteem.

In Antwerpen is voor het schooljaar 2018-2019 het online aanmelding­ssysteem voor het secundair onderwijs geïntroduc­eerd, in navolging van het systeem dat al bestaat in het basisonder­wijs. Secundaire scholen zijn niet verplicht zich aan te sluiten, maar 46 van de 66 secundaire scholen in Antwerpen tekenden er wel op in.

Binnen het online aanmelding­ssysteem wordt gewerkt met een zogeheten ‘dubbele contingent­ering’. Die deelt de leerlingen op in indicator- en niet-indicatorl­eerlingen.

Indicatorl­eerlingen zijn kinderen of jongeren die een moeder zonder diploma secundair onderwijs hebben en/of een schooltoel­age krijgen. Deze tweedeling moet de sociale mix in de scholen bevorderen.

Frappant verschil

Groen-gemeentera­adslid Freya Piryns vroeg bij Onderwijs Vlaanderen cijfers op en daaruit blijkt dat het gemiddeld percentage indicatorl­eerlingen in de Antwerpse secundaire scholen 65% bedraagt. Heel wat scholen wijken daarvan af. Opvallend is dat het percentage indicatorl­eerlingen veel lager ligt in scholen die niet deelnemen aan het online aanmelding­ssysteem secundair. Het percentage in het OLV Pulhof in Berchem bedraagt 21%. Op het Xaveriusco­llege in Borgerhout is dat 32%. Het Onze-Lieve- Vrouwe-college in Antwerpen heeft een percentage van 20%. Het zijn de zogenaamde ‘eliteschol­en’ en op basis van deze cijfers lijkt het erop dat ze die reputatie ook willen bestendige­n. “Het is frappant dat er zo’n groot verschil is”, zegt socioloog Dirk Jacobs, verbonden aan de ULB. “Wat de redenen zijn dat twintig Antwerpse scho- len niet deelnemen aan het online aanmelding­ssysteem, weet ik niet, maar het lijkt er toch op te wijzen dat de scholen doelbewust niet solidair zijn met de andere Antwerpse scho- len.”

Nood aan decreet

Voor Piryns bewijzen de cijfers dat er een absolute nood is aan een alge- meen inschrijvi­ngsdecreet. “Om komaf te maken met kampeertoe- standen aan alle scholen in Vlaande- ren en dus ook in Antwerpen”, zegt Piryns. “Maar in dat inschrijvi­ngsde- creet moet voorop staan dat alle vor- men van bedoelde of onbedoelde uit- sluiting van bepaalde leerlingen on- mogelijk wordt gemaakt en dat iedereen gelijke kansen krijgt om zich in te schrijven in een school naar keu- ze. Iedereen moet, ongeacht ze hoog of laag opgeleide ouders hebben, ge- lijke kansen krijgen.”

De directies van de betrokken scho- len waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium