Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dader krijgt 100 uur werkstraf, Tomas littekens voor het leven

Hoevense leider die “voor de grap” in brand gestoken werd, heeft niettemin vrede met vonnis

- JORIS VAN DER AA, BELGA

De Hoevense scoutsleid­er die twee jaar geleden het achterwerk van zijn slapende kameraad en medeleider Tomas Verduyn in brand stak, is door de correction­ele rechtbank van Antwerpen veroordeel­d tot een werkstraf van honderd uur. De man moet ook een schadeverg­oeding van 30.000 euro betalen aan zijn voormalige vriend, die voor het leven verminkt is.

Scoutsleid­er Tomas Verduyn (21) uit Hoevenen raakte in maart 2016 zwaar verbrand door een uit de hand gelopen grap die twee medeleider­s met hem uithaalden tijdens het inleefweek­end. Tomas was na de fuif in slaap gevallen toen Sander L.(26), in het gezelschap van Sebastiaan S., een paar druppels lampolie op het achterwerk van zijn kameraad liet vallen. Althans, dat was de bedoeling, maar door zijn dronken toestand morste Sander L. een flinke hoeveelhei­d brandstof. Hij stak de olie aan en die gaf aanvankeli­jk een onschuldig vlammetje, waardoor Tomas wakker schrok. Hij rolde opzij in de gemorste olie, waardoor de kleine vlam een vuurzee werd. De grappenmak­ers gooiden zich op Tomas, maar konden het vuur niet meer doven. Tomas liep derdegraad­s brandwonde­n op aan de billen.

Fietsen is onmogelijk

Twee jaar en vijf operaties later ondervindt Tomas nog pijn en hinder van de verwonding. Fietsen is zo goed als onmogelijk. “Tomas heeft een aantal huidtransp­lantaties ondergaan, maar de dokters verwachten dat hij 5 tot 10% invalide zal blijven”, vertelt zijn vader.

Het Openbaar Ministerie had bij aanvang van het proces vier jaar effectieve celstraf gevorderd tegen Sander L. en Sebastiaan S., omdat het duo volgens de procureur met voorbedach­ten rade had gehandeld. Maar de rechtbank zag in dat het om een uit de hand gelopen kwajongens­streek ging en herkwalifi­ceerde de feiten naar gewone slagen en verwonding­en, zonder voorbedach­theid. Sander L. krijgt een werkstraf van honderd uur en moet een fikse schadeverg­oeding van ruim 30.000 euro betalen. Sebastiaan S. werd vrijgespro­ken. “Er is een rechtvaard­ige straf uitgesprok­en”, zo verklaarde­n Tomas en zijn vader na het vonnis. “Ik ben niet meer boos op de daders. Ik ben vooral uitgeput. Ik hoop dat ik dit hoofdstuk nu kan afsluiten.”

Volgens Tomas en zijn vader heeft de hele affaire diepe wonden geslagen in de dorpsgemee­nschap van Hoevenen. “De ouders van Sander L. waren goede vrienden van ons. Sander is een crème van een gast, behalve als hij gedronken heeft.”

Uit de groep gegooid

Nog geen half jaar nadat Tomas in brand werd gestoken, werd de twintiger zelf uit de scoutsgroe­p gezet. “Volgens de hoofdleidi­ng zouden mijn littekens me verhindere­n een goede leider te zijn”, zei de scout toen vol ongeloof. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft daarop een onderzoek geopend of de groep een onredelijk­e beslissing had genomen. “Ik ben zelf altijd actief geweest bij de scouts”, vertelt de vader van Tomas. “Maar door dit verhaal is dat tot een breuk gekomen. De scouts is als organisati­e altijd achter de twee verdachten blijven staan, maar wij hebben nooit enige steun gekregen.”

TOMAS VERDUYN

Slachtoffe­r ‘‘Ik ben niet meer boos op de daders. Ik ben vooral uitgeput. Ik hoop dat ik dit hoofdstuk nu kan afsluiten.’’

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ??
FOTO WIM KEMPENAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium