Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Militairen vervolgd wegens bendevormi­ng

Beklaagden zouden file rondom Kennedytun­nel hebben uitgelokt en riskeren boete van 300.000 euro

-

Het Openbaar Ministerie vervolgt vijf militairen wegens bendevormi­ng en kwaadwilli­ge belemmerin­g van het verkeer. Ze zouden vorig jaar met opzet een file hebben veroorzaak­t rondom de Kennedytun­nel.

Twee legervoert­uigen stonden op 17 mei in volle ochtendspi­ts stil in de Kennedytun­nel. In de richting van Antwerpen was een chauffeur van de Belgian Pipeline Company onwel geworden, in de richting van Gent kreeg een vrachtwage­n van het bataljon Artillerie van Brasschaat met pech te kampen. In de file die daardoor ontstond, gebeurde een ongeval met drie vrachtwage­ns. Het bleef bij blikschade, maar de verkeersch­aos was compleet en de Liefkensho­ektunnel moest tolvrij worden gemaakt. Als klap op de vuurpijl kreeg nog een derde legervoert­uig pech, ditmaal op de Brusselse ring ter hoogte van het viaduct van Vilvoorde.

Roger Housen, kolonel op rust en woordvoerd­er van legervakbo­nd ACMP, liet uitschijne­n dat het om een syndicale actie ging om te protestere­n tegen het verouderde materiaal. Housen moet zich nu samen met vier militairen voor de rechtbank verantwoor­den. Als de rechtbank hen schuldig zou bevinden, riskeren ze op te draaien voor de kosten die de Vlaamse overheid moest betalen om de Liefkensho­ektunnel tolvrij te maken die ochtend. Dat bedrag kan oplopen tot 300.000 euro. De beklaagden ontkennen dat er met opzet een file werd veroorzaak­t en stellen dat hun voertuigen effectief defect waren.

De zaak werd dinsdag niet ingeleid, omdat de camerabeel­den van de politie nog niet door de advocaten van de beklaagden konden worden bekeken. Justitie beschikt niet over de juiste software waarmee beeldmater­iaal van de politie bekeken kan worden. Op 27 maart zal de rechtbank opnieuw samenkomen om een datum vast te leggen voor het proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium