Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De man van één miljoen?

Als Francken N-VA-lijst trekt, zou stemmenrec­ord van Tindemans wel eens kunnen sneuvelen

- FARID EL MABROUK

Wordt Theo Francken de eerste Belgische politicus die meer dan een miljoen stemmen haalt? Als de NVA’er inderdaad beslist om volgend jaar de Europese lijst te trekken, is dat niet helemaal denkbeeldi­g. Maar dan moet hij beter doen dan de stemmenkam­pioen der stemmenkam­pioenen, gewezen CVPpremier Leo Tindemans in 1979.

Gaat Francken voor de faam en een vermelding in de politieke geschieden­isboeken, of stelt hij het partijbela­ng voorop en helpt hij N-VA voor de Kamer aan zo veel mogelijk zetels? Het lijkt niet alleen over de man van één miljoen te gaan, maar ook de vraag van één miljoen te zijn. Volgens de partij is daar hoegenaamd nog niets over uitgemaakt, maar de staatssecr­etaris zelf sluit het niet uit.

Meedoen aan de Europese verkiezing­en is voor politici na het decimeren van de Senaat in elk geval nog de enige manier om hun popularite­it uit te spelen in heel Vlaanderen. Nu Francken met mijlen voorsprong de lijst van populairst­e politici aanvoert dus een aanlokkeli­jk idee.

Meteen doken gisteren in de Wetstraat speculatie­s op over de vraag of Theo Francken het absolute stemmenrec­ord van wijlen premier Leo Tindemans zou kunnen breken. De gewezen CVP-premier rijfde in 1979, bij de eerste rechtstree­kse Europese verkiezing­en, maar liefst 983.600 voorkeurst­emmen binnen, waarmee zijn partij een onwaarschi­jnlijke 48% haalde. Een onwezenlij­k resultaat. Tindemans was toen een ware volksheld omdat hij het Egmontpact – onder meer rond taalfacili­teiten voor Franstalig­en – en de regering-Martens kelderde. “Maar er waren toen ook een pak minder Belgen en je kon toen maar één voorkeurst­em uitbrengen”, legt Europakenn­er Steven Van Hecke (KU Leuven) uit. Meteen een kans voor Francken, die zo kan aantonen dat hij de numero uno van de Wetstraat is en alle portefeuil­les kan ambiëren.

Schijnkand­idaat

Alleen levert een monstersco­re in Europa politiek zo goed als niets op. Alleen zetels in de Kamer tellen om hier de macht te verdelen. Niet opkomen in zijn thuisprovi­ncie Vlaams-Brabant kan de N-VA een paar zitjes kosten. En dan ontstaat het risico dat andere partijen een anti-N-VA-coalitie kunnen sluiten. “Wat ben je met extra Europese zetels? Bovendien verliezen Francken én N-VA dan geloofwaar­digheid omdat hij een schijnkand­idaat is. Niemand gelooft dat hij in Europa gaat zetelen”, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent).

Een Europese score is uiteraard ook afhankelij­k van de Europese concurrent­ie. Huidig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moest in 2014 de duimen leggen voor ex-premier Guy Verhofstad­t (Open Vld), die zich ook nu nog een laatste keer gaat smijten. Of Europees commissari­s Marianne Thyssen voor CD&V de handschoen opneemt, is nog niet zeker.

 ?? FOTO ID/PHOTO AGENCY ?? Theo Francken.
FOTO ID/PHOTO AGENCY Theo Francken.
 ?? FOTO WIM DANEELS ?? Leo Tindemans.
FOTO WIM DANEELS Leo Tindemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium