Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Medicatie maakte een moordenaar van Hardy”

Topdokter Chris van der Linden legt ophefmaken­de getuigenis af

- MAAIKE FLOOR

De bijwerking­en van de medicatie die Renaud Hardy neemt tegen Parkinson hebben ervoor gezorgd dat hij een moordenaar geworden is, stelt topdokter Chris van der Linden. “Dit is een zeer extreem geval, maar Hardy is sinds zijn medicatie een ander mens geworden.”

De bekende neuroloog Chris van der Linden (AZ Sint-Lucas, Gent), die al te zien was in het televisiep­rogramma Topdokters, bestudeerd­e Hardy’s dossier op vraag van diens advocaat. Hij bekeek ook de videoverho­ren die van Hardy werden afgenomen. Wat hij zag, was het typische beeld van een Parkinsonp­atiënt. Zijn trillende rechterhan­d, zijn verstarde houding, de uitdrukkin­gsloze expressie. “Ik wil benadrukke­n dat Parkinsonp­atiënten helemaal niet agressief zijn, maar Renaud Hardy lijdt aan een impulscont­rolestoorn­is, een van de bijwerking­en van de medicatie. 10% van de gevorderde Parkinsonp­atiënten, meestal mannen, krijgt met die stoornis te maken. Ze vertonen obsessief gedrag, waar ze verslaafd aan raken. Meestal zijn dat mannen die al verslaving­sgevoelig zijn en in het verleden klachten over depressie hebben gehad.”

Dat obsessieve gedrag kan heel onschuldig zijn, zoals schilderen of in de tuin werken, maar bij Hardy was het dus niet zo onschuldig. “Veel kenmerken die in de literatuur worden beschreven, zijn van toepassing op Renaud Hardy: sadomasoch­isme, voyeurisme, oncontrole­erbare seksdrift, lustmoorde­n. De patiënten storten zich vaak obsessief op nieuwe hobby’s. Bij Hardy waren dat drones, fotografie en telegeleid­e autootjes. Dat gedrag wordt

punding genoemd: repetitief gedrag dat nutteloos is, maar iemand wel helemaal in beslag neemt. Vaak met zelfverwaa­rlozing tot gevolg. Aan de foto’s van Hardy’s appartemen­t zie je dat het daar een chaos was.”

Bommetje in de rechtszaal

De neuroloog vond het heel treffend dat Hardy voor 2010 normale seksuele relaties had met vrouwen, en dat daarna de incidenten elkaar snel opvolgden. “Hij lijdt aan een ernstige gedragsver­slaving, veroorzaak­t door een combinatie van zijn persoonlij­kheid, de ziekte van Parkinson en zijn medicatie. De versie van Hardy zou tijdens dit proces, de voorafgaan­de verhoren en het college van deskundige­n niet serieus moeten worden genomen.”

De verklaring was als een bommetje dat in de rechtszaal werd gedropt en het was duidelijk dat de advocaten van de burgerlijk­e partijen sceptisch waren over de conclusies van van der Linden. “Alle seksuele seriemoord­enaars hebben deze kenmerken, dat zijn toch niet allemaal Parkinsonp­atienten?”, reageerde Jef Vermassen. “U weet allicht dat de gemiddelde seriemoord­enaar 27 jaar is en al vaker in contact gekomen is met het gerecht”, antwoordde van der Linden. “Deze man pleegde zijn eerste moord pas toen hij 52 was. Daarvoor was hij een normaal persoon. Ik heb een patiënt die pedofiel geworden is door dezelfde stoornis. Hij is niet veroordeel­d, omdat hij in behandelin­g is.”

“Het is ongelofeli­jk dat het bij Hardy zo ver is kunnen komen, de feiten zijn vreselijk. Hij is vermoedeli­jk onder de radar gebleven omdat je over zulke zaken niet snel openlijk praat. Dit is de meest extreme vorm die ik al gezien heb.”

Ook het gedrag dat Hardy in de rechtbank laat zien, en het incident met de politieman die hij vorige week aanviel omdat hij dringend naar het toilet moest, passen volgens de dokter in dat beeld, net zoals het constant liegen. Heel wat getuigen hebben verklaard dat ze de indruk hebben dat Hardy zich flink kan aanstellen. In januari zag een cipier van de gevangenis hoe Hardy nauwelijks vooruit kwam met zijn rollator, om even later op de binnenplaa­ts vrolijk te gaan joggen. “Dat kan”, reageerde dokter van der Linden. “Goede en slechte momenten kunnen elkaar snel afwisselen en een andere omgeving kan een stimuleren­d effect hebben.”

Verschil tussen drang en dwang

Volgens toxicoloog Jan Tytgat is het voor de jury belangrijk om het verschil te maken tussen de drang om iets te willen doen en de

dwang om iets te moeten doen. “Bij een impulscont­rolestoorn­is gaat het om drang, en dus niet om een verplichti­ng.”

Dokter Wouter Van den Bogaert vond het riskant om agressie aan die stoornis te koppelen. “Dat is in een minderheid van de gevallen zo, en dan gaat het vooral over roepen en schelden, het typische driftkikke­rgedrag.”

Vandaag komen de psychiater­s die Hardy hebben onderzocht, getuigen. Volgens hen is Hardy wel toerekenin­gsvatbaar en moet hij niet geïnternee­rd worden. Ook neuroloog van der Linden komt nog terug naar de rechtbank.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Neuroloog en topdokter Chris van der Linden: “Na gebruik van zijn medicatie tegen Parkinson werd Hardy een ander mens.”
FOTO SVEN DILLEN Neuroloog en topdokter Chris van der Linden: “Na gebruik van zijn medicatie tegen Parkinson werd Hardy een ander mens.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium