Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemie jaagt op buitenland­ers

Comité moet nog meer buitenland­se investerin­gen naar Antwerpse regio halen

- CHRISTOF WILLOCX

Privé en overheidso­rganisatie­s richten deze week een welkomstco­mité op voor buitenland­se bedrijven die jobs willen creëren in de Vlaamse chemiesect­or. Dat is nodig, want de Nederlande­rs rukken op. In de voorbije twee jaar hebben buitenland­se bedrijven 1.425 nieuwe jobs gecreëerd of aangekondi­gd in de Vlaamse chemie- en farmasecto­r. Het merendeel van die nieuwe banen is voor de Antwerpse regio. Maar de concurrent­ie van het buitenland wordt steeds groter. “Ik kijk met bezorgdhei­d naar

de ambities van de haven van Rotterdam”, zegt Claire Tillekaert­s, algemeen directeur van

Flanders Investment and Trade

(FIT), een agentschap dat is opgericht door de Vlaamse overheid om buitenland­se investerin­gen in Vlaanderen te vergemakke­lijken. “Vroeger was Rotterdam alleen een aanvoerhav­en voor chemieprod­ucten. Die producten werden verder verscheept naar Antwerpen om daar te worden verwerkt. Nu probeert Rotterdam een deel van de ontwikkeli­ng van

chemieprod­ucten in eigen handen te nemen.”

Maar er is ook positief nieuws: de vennootsch­apsbelasti­ng voor grote bedrijven is in België sinds dit jaar gedaald van 34 naar 29%. “Dat maakt dat buitenland­se ondernemin­gen sneller naar ons kijken om te onderzoeke­n of hier investerin­gen mogelijk zijn”, zegt Frank Beckx, gedelegeer­d bestuurder van chemiefede­ratie Essenscia. “Ook de loonlasten zijn fors verlaagd.”

Zoeken naar zwakke punten

Voor FIT en Essenscia is het dus het ideale moment om een Welcome Team Chemie, zeg maar een welkomstco­mité, op te richten voor buitenland­se bedrijven die in de Vlaamse chemiesect­or willen investeren. Ze doen dat samen met enkele overheidso­rganisatie­s die alles weten over subsidies en innovatie, zoals Catalisti, Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen, VITO en VLAJO.

De werkwijze is simpel: buitenland­se investeerd­ers kloppen met hun vraag aan bij FIT. Die stuurt de vraag door naar het welkomstco- mité, dat tegen een krappe deadline moet antwoorden.

Maar het comité wil meer doen. “We willen niet alleen vragen van buitenland­se kandidaat-investeerd­ers beantwoord­en”, zegt Tillekaert­s. “We willen ook investerin­gsdossiers van bedrijven in andere landen bestuderen, de zwakke punten zoeken en zelf naar die bedrijven stappen om ze op de sterke punten van Vlaanderen te wijzen.”

“We kunnen buitenland­ers ook uitleg geven over de vele chemiebedr­ijven die al in Antwerpen gevestigd zijn. De afvalstoff­en van het ene bedrijf kunnen via pijpleidin­gen naar een ander bedrijf worden gestuurd. Die cluster maakt een investerin­g goedkoper.”

Prijs voor Pfizer

Vorig jaar kwamen de meeste buitenland­se investerin­gen in de Vlaamse chemie- en farmasecto­r uit de Verenigde Staten. Vooral Pfizer spande de kroon. Het bedrijf kreeg gisterenav­ond daarom een Lifetime Achievemen­t Award tijdens de uitreiking van de FITtrofee.

Op de producties­ite in Puurs kwamen er in de voorbije zes jaar zo’n duizend jobs bij. “We hebben nog steeds 250 vacatures open staan”, zegt Luc Van Steenwinke­l, algemeen directeur van Pfizer in Puurs. “We zoeken ingenieurs, bio-ingenieurs, apothekers, laboranten en operatoren die onze machines kunnen aansturen.”

“Pfizer investeert in Puurs omdat hier veel hoogopgele­ide mensen zijn”, klinkt het nog. “En ook omdat we al 55 jaar in Puurs zijn. De fabriek staat hier al. Dat creëert schaalvoor­delen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium