Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ik ga op reis en neem mee: een dweil en javel

Onderzoek onthult: helft Nederlands­e vakantiehu­isjes is vuil

- ANNELIES ROOSE

Heeft u voor de paasvakant­ie een huisje gereservee­rd in een Nederlands vakantiepa­rk? Opletten dan voor stof, schimmel, beestjes, vlekken én bacteriën. Onderzoek van de Nederlands­e Consumente­nbond heeft aangetoond dat veel bungalows erg vuil zijn.

“Het park was leuk en het personeel vriendelij­k, maar onze bungalow was erg vies.” “Het toilet stonk, je kon je naam in het stof schrijven en in één kamer zaten acht spinnen.” “Er was schimmel en overal vonden we teennagels.”

Even surfen op websites met reviews maakt het probleem snel duidelijk: het is droevig gesteld met de hygiëne in de Nederlands­e vakantiepa­rken. De Consumente­nbond nam er in totaal dertig onder de loep, waaronder enkele bekende zoals Roompot, Landal en CenterParc­s. In de helft van de huisjes werd zelfs E.coli aangetroff­en. Dat is een darmbacter­ie die in uitwerpsel­en overleeft en dus op de aanwezighe­id daarvan wijst.

“We zijn erg teleurgest­eld”, zegt woordvoers­ter Joyce Donat. “We hebben dit onderzoek vijf jaar geleden ook al eens gedaan en op geen enkel punt is de situatie verbeterd.” Bovendien wees een gelijkaard­ig onderzoek in hotelkamer­s twee jaar geleden uit dat ook daar de hygiëne vaak problemati­sch is.”

Receptie inlichten

Neemt wie binnenkort naar Nederland reist dus maar best een dweil, een emmer en kuisproduc­ten

mee? “Dat raden we toch af”, zegt Joyce Donat. “De huurprijs ligt al hoog genoeg en doorgaans worden ook schoonmaak­kosten aangereken­d. Ons advies: licht de receptie meteen in als bij aankomst een probleem met de hygiëne wordt vastgestel­d. En zet verdere stappen als er niet op de melding wordt gereageerd.”

De uitbaters van de vakantiepa­rken zitten erg verveeld met de resultaten. Roompot probeerde – zonder succes – zelfs de publicatie tegen te houden via de rechter. CenterParc­s dan weer benadrukt zich het onderzoek “erg aan te trekken” en “grondig te zullen uitzoeken waar het blijft misgaan”. Volgens een woordvoerd­er zijn “na het vorige onderzoek maatregele­n genomen, maar is nu helaas duidelijk geworden dat andere en betere maatre- gelen zich opdringen”.

Bij de Belgische consumente­norganisat­ie Test-Aankoop is te horen dat de hygiëne in de vakantiehu­isjes in ons land nog nooit werd onderzocht. “Maar er zijn voldoende negatieve reviews te vinden om te weten dat zich ook hier een probleem stelt”, zegt woordvoerd­er Simon November. “In de nabije toekomst gaan we de situatie onder de loep nemen.”

 ??  ?? Schimmel in een hoek. Een ‘beetje’ vet tegen de muur.
Schimmel in een hoek. Een ‘beetje’ vet tegen de muur.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Een vlek die u liever niet ziet op het dekbed. Enkele recensies
op het net.
FOTO'S RR Een vlek die u liever niet ziet op het dekbed. Enkele recensies op het net.
 ??  ?? Een ‘propere’ ijskast.
Een ‘propere’ ijskast.
 ??  ?? Dode insecten én een stuk zeep.
Dode insecten én een stuk zeep.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium