Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Macron kiest het moeilijke spoor

Franse president wil puinhoop van de SNCF opruimen

- PETER MIJLEMANS

Ze hebben een werkweek van 35 uur en mogen met pensioen op hun 52ste. De vooroorlog­se privileges van de Franse spoorwegam­btenaren zijn de Fransen al langer een doorn in het oog. Hoog tijd om de SNCF, die een schuldenla­st van 46,6 miljard torst, te hervormen, vindt president Macron. Maar met zijn plan begeeft hij zich in een wespennest dat al Franse regeringen heeft doen vallen.

Net als de NMBS torst de SNCF een torenhoge en nog steeds stijgende schuldenla­st: 44,9 miljard in 2016 en 46,6 miljard vorig jaar. En net als bij de NMBS zorgt het uitzonderl­ijk personeels­statuut voor wrevel bij de publieke opinie. Alleen zijn die privileges in Frankrijk exuberant te noemen – een erfenis uit de tijd van de stoomtrein­en. Gratis of goedkoop reizen voor de hele familie, een werkweek van 35 uur, 28 dagen vaste vakantie en bijkomende vakantieda­gen voor wie meer dan zeven uur werkt. Daar komt een bovengemid­deld loon bij dat gestaag stijgt en aangevuld wordt met een resem premies. 92% van de personeels­leden is na een jaar stage bovendien voor het leven benoemd en de pensioenle­eftijd van het rijdend personeel is gemiddeld 52 jaar. De vakbonden willen niet dat er op de letterlijk vooroorlog­se arbeidsoms­tandighede­n ook maar een millimeter wordt toegegeven. Verschille­nde regeringen hebben al hun tanden stuk gebeten op de hervorming. De laatste Franse premier die echt heeft geprobeerd de SNCF bij te sturen was Alain Juppé in 1995. Zijn regering viel na amper twee jaar, mede door protesten en lange stakingsac­ties.

“Maand staking nodig”

“De toestand is rampzalig. Of ze nu de trein nemen of niet, alle Fransen betalen steeds meer voor een openbare dienstverl­ening terwijl die slechter wordt”, vatte premier Édouard Philippe een doorlichti­ngsrapport samen dat enkele dagen geleden werd vrijgegeve­n. De aankondigi­ng van het hervorming­straject was slechts enkele uren oud of de vakbonden kondigden aan dat er actie zal worden gevoerd. Een eerste staking is al mogelijk op 14 maart, met een optie tot verlenging. Op 22 maart volgen een nationale actiedag en betoging in Parijs van de communisti­sche vakbond CGT. Daar klinkt het dat een ononderbro­ken staking van een maand “nodig zal zijn om de regering te kraken”.

Nochtans was de – toegegeven, forse – mededeling van de premier geen oorlogsver­klaring. De vrees van lokale politici dat onrendabel­e platteland­slijnen zouden worden afgestoten, werd weggenomen. Philippe beloofde verder dat er geen sprake is van privatiser­ing, dat de staat de schulden zal blijven aanvullen en dat aan de privileges van de huidige personeels­leden niet wordt geraakt. Enkel wie in de toekomst wordt aangeworve­n, zal “werkomstan­digheden hebben zoals alle Fransen”. Ondanks deze beloftes zijn de militantst­e vakbonden onverzette­lijk. Geen sprake van dat er aan het statuut wordt getornd, geen sprake van dat de SNCF een naamloze vennootsch­ap wordt zoals de regering wil: Frans patrimoniu­m, maar mee gespekt met privégeld.

Vertrouwen op dieptepunt

De vakbonden zullen snel moeten zijn om hun acties te plannen. Een eerste verslag van de directie moet er deze week nog komen. Van minister van Transport Élisabeth Borne wordt verwacht dat in maart en april alle begeleiden­de gesprekken worden gevoerd om dan het pakket maatregele­n naar het parlement te sturen. Voor de zomer moet de hervorming gestemd zijn. Als het tegen dan niet in overleg kan gebeuren, dan zal de premier de hervorming doordrukke­n met een ordonnance, een volmacht. Ook die dreiging ligt zwaar op de maag van de vakbonden.

Macron en zijn premier kunnen een overwinnin­g gebruiken. Uit een peiling die gisteren werd bekendgema­akt, blijkt dat het vertrouwen van de Fransen in president en premier met 43% op een dieptepunt zit. Na Macrons inaugurati­e geloofde nog meer dan 60% in de regering. Wat het duo zal sterken om het gaspedaal niet te lossen, is een peiling van eind vorige week. Net geen 70% van de Fransen vindt dat het statuut van het rijdend spoorperso­neel moet aangepast worden en 80% vindt dat de landelijke lijnen open moeten blijven.

 ?? FOTO AFP ?? President Emmanuel Macron (uiterst rechts) wil de Franse spoorwegen veranderen. Maar verschille­nde regeringen hebben al hun tanden stuk gebeten op die hervorming.
FOTO AFP President Emmanuel Macron (uiterst rechts) wil de Franse spoorwegen veranderen. Maar verschille­nde regeringen hebben al hun tanden stuk gebeten op die hervorming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium