Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA: “Mobiliteit­spact is onrealisti­sch ambitieus”

Schepen Koen Kennis ziet in voorstelle­n “vooral een antiwagenv­erhaal”

-

Hoewel de meeste Antwerpse partijen wel oren hebben naar het mobiliteit­spact, bedoeld om de verkeersve­iligheid en de bereikbaar­heid te verhogen, heeft NVA op de gemeentera­ad enkele bezwaren geuit. “Het pact is onrealisti­sch ambitieus”, zegt gemeentera­adslid Kevin Vereecken.

In het mobiliteit­spact staan vijf ambities en voorstelle­n om de verkeersve­iligheid en de bereikbaar­heid van de stad te verhogen. Het is opgesteld door mobiliteit­sspecialis­t Dirk Lauwers (Uantwerpen), de Fietsersbo­nd, de Voetganger­sbeweging en enkele burgerorga­nisaties.

Groen-fractielei­der Wouter Van Besien greep in de gemeentera­ad het pact aan om voor een mobiliteit­scheque te pleiten. Die moet een alternatie­f zijn voor de gratis bewonerska­art, omdat die voor ongelijkhe­id tegenover mensen zonder auto zorgt.

Ook meerderhei­dspartij CD&V juicht het mobiliteit­spact toe. “Bij een aantal voorstelle­n zitten we wel nog met vragen”, zegt Patrick Janssen (CD&V). “Onze lijsttrekk­er Kris Peeters zit daarom met de organisati­es rond de tafel.”

Brede fietspaden

Volgens CD&V is een goede doorstromi­ng op verbinding­sassen de prioriteit om sluipverke­er in woonwijken tegen te gaan, zowel voor auto’s als fietsen. “De beperkte stedelijke ruimte dwingt ons om keuzes te maken, zonder taboes”, zegt Janssen. “Voldoende brede fietspaden en voorsortee­rstroken voor fietsers dragen bij tot minder conflicten tussen fietsers en meer veiligere verplaatsi­ngen. Voor CD&V Antwerpen hebben brede fietspaden op verbinding­sassen dan ook prioriteit.”

Kevin Vereecken (N-VA) benadrukt dat het stadsbestu­ur al met veel punten in dit pact bezig is. “Toch is dit pact onrealisti­sch ambitieus”, zegt Vereecken. “Rood wil iedereen op het openbaar vervoer en groen wil dat iedereen op de fiets springt. Het is een dogmatisch­e manier om tot een modal shift te komen.”

Hij wordt hierin bijgetrede­n door mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA). “Met 80% in het pact gaan we helemaal akkoord”, zegt Kennis. “Toch lees ik vooral een antiwagenv­erhaal. Bewonerspa­rkeren betalend maken, zoals Groen met de mobiliteit­scheque voorstelt, is mensen de stad uitjagen. Dat is niet mijn bedoeling.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium