Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alleenstaa­nde ouders hebben hoger armoederis­ico dus moet stad hen helpen”

CD&V strijdt tegen armoede

-

CD&V Antwerpen pleit voor een stedelijke armoedetoe­ts en meer ondersteun­ing van alleenstaa­nden.

Antwerps CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters en CD&V-parlements­lid Nahima Lanjri hebben oren naar de verzuchtin­gen van StopArmoed­e.nu. Dit platform van middenveld­organisati­es hield een actie voor de start van de gemeentera­ad maandagavo­nd. Hun punt was dat één op de vijf mensen in de armoede de weg niet vindt naar de hulpverlen­ing. Dat komt door de versnipper­ing van de verschille­nde diensten en de soms onbegrijpe­lijke communicat­ie.

“Ook wij pleiten voor maatwerk voor mensen in armoede”, zegt Lanjri. “Want het klopt: kansarmen hebben het moeilijk om de hulp te krijgen die ze nodig hebben en vlot geholpen te worden.”

Lanjri heeft enkele voorstelle­n klaar voor de volgende legislatuu­r. Ze komen uit een Ronde Tafel Armoede met deskundige­n. Zo moeten OCMW-medewerker­s via de kruispuntb­ank voor sociale zekerheid actiever zoeken naar verdere mogelijkhe­den voor klanten. “Ze moeten niet langer enkel ingaan op een concrete vraag, maar onmiddelli­jk verder zoeken naar waar de mensen nog recht op hebben”, zegt Lanjri. “De OCMW-medewerker kan dan alles in orde brengen, zodat ze de voordelen die bestaan op lokaal, Vlaams of federaal niveau niet mislopen.”

Alleenstaa­ndenreflex

Met een stedelijke armoedetoe­ts wordt gekeken welke gevolgen beslissing­en hebben op mensen in armoede. Daarbij is er de noodzaak aan klare taal.

CD&V pleit ook voor een alleenstaa­ndenreflex. “Door het hoge armoederis­ico bij alleenstaa­nde ouders kan de stad bijvoorbee­ld middelen uittrekken voor goedkope toegang tot stedelijke kinderopva­ng, culturele activiteit­en en schoolkost­en binnen het stedelijk onderwijs.”

Kris Peeters benadrukt dat hij de strijd tegen armoede hoog op de agenda wil zetten. “Ieder kind dat met een lege brooddoos naar school moet vertrekken, is er één te veel.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een honderdtal mensen zat maandag voor de Antwerpse gemeentera­ad symbolisch in de rij te wachten op hulp.
FOTO JORIS HERREGODS Een honderdtal mensen zat maandag voor de Antwerpse gemeentera­ad symbolisch in de rij te wachten op hulp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium