Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Doe naschoolse opvang zelf”

PVDA en sp.a kijken naar stad Leuven als voorbeeld

-

PVDA en sp.a vragen dat het stadsbestu­ur een voorbeeld neemt aan Leuven wat betreft voor en naschoolse opvang. “Laten we die als stad opnieuw in handen nemen”, zegt Mie Branders (PVDA)

De stad organiseer­t sinds het schooljaar 2016-2017 de buitenscho­olse kinderopva­ng niet meer zelf. De Initiatiev­en van Buitenscho­olse Opvang (IBO) zijn overgenome­n door de vzw’s Koraal en Komma en de stad zet sindsdien in op binnenscho­olse opvang, waarvoor een nieuw subsidiere­glement werd opgesteld dat scholen meer middelen bezorgt om zelf voor- en naschoolse opvang te organisere­n. De Antwerpse gemeentera­ad keurde maandag enkele aanpassing­en aan dat reglement goed.

Kinderkure­n

Volgens zowel sp.a als PVDA moet de stad ambitieuze­r zijn. Ze haalden het voorbeeld van Leuven aan, waar scholen kunnen deelnemen aan Kinderkure­n, opvang die de stad Leuven aanbiedt in de scholen zelf.

“Al de administra­tieve lasten neemt de stad Leuven van de scholen over”, zei Fauzaya Talhaoui (sp.a). “Voor de begeleidin­g wordt met vaste contracten gewerkt in plaats van met vrijwillig­ers. En er is een zeer ruim aan bod aan activiteit­en om te zorgen dat kinderen in de opvang ook bijleren.”

“Het kan anders, als de stad haar schouders eronder wil zetten”, vulde Branders aan. “Laten we de vooren naschoolse opvang als stad opnieuw in handen nemen.”

100.000 inwoners

Volgens schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open Vld), gaat de vergelijki­ng met Leuven niet op. “Leuven heeft 100.000 inwoners, wij hebben meer dan 100.000 leerlingen. Leuven heeft iets minder dan veertig basisschol­en, wij meer dan tweehonder­d. Dat maakt het moeilijk om de opvang centraal te organisere­n. Wij kiezen ervoor om de scholen te ondersteun­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium