Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wintermerc­ato maat voor niets

Eersteklas­sers blijven tegen beter weten in met geld smijten in januari Een kwart van de wintertran­sfers heeft nog geen minuut gespeeld Antwerp en KV Mechelen zakten ondanks massale inkopen zelfs in de stand

- LUDO VANDEWALLE

Onze clubs weten het allemaal, maar ze kunnen het niet laten: wintertran­sfers. In veruit de meeste gevallen zijn ze een maat voor niets. Dat blijkt duidelijk uit een balans, één maand na het sluiten van de wintermerc­ato.

Neem nu Antwerp en KV Mechelen. Beide clubs snelden in januari van hier naar ginder om hun selectie te stofferen met extra spelers. De rood-witten moesten de kleedkamer vergroten om de acht nieuweling­en die de club van deelname aan Play-off 1 moesten verzekeren onder te brengen. Bij KV Mechelen was de nood nog groter: negen nieuwe spelers. Zij moesten Traditions­verein Malinwa in eerste klasse houden. Hoe pover is het resultaat amper vier weken later. Royal Antwerp FC is uit de top zes getuimeld. Van de acht aanwinsten kregen alleen De Laet, Siani en Pitroipa echt speelkanse­n, maar ze deden de ploeg duidelijk niet beter spelen. KV Mechelen liet acht van zijn negen nieuweling­en van het A-team proeven. Bagayako, Tainmont, Sylla en Mera mogen zich basisspele­r noemen, maar ook zij lieten KV Mechelen niet de nodige punten pakken. De vijf andere aanwinsten, onder wie Verdier en Camus, dienen vooral als wanhoopspo­gingen om het tij te keren. Maar kan je dat dan ‘aanwinsten’ noemen? Antwerp en KV Mechelen bewijzen wat iedereen eigenlijk al jaren weet: kwantiteit is van geen tel, wel kwaliteit. Oostende en Genk staan als het ware klaar om dat nog eens te benadrukke­n: respectiev­elijk één (Nkaka) en twee spelers (Seck en Ndongala) aangetrokk­en, maar wel telkens schoten in de roos. Kortrijk haalde ook slechts twee spelers die nauwelijks of niet aan de bak komen. Maar dat zijn er slechts twee. Als die niet voldoen, doet dat minder pijn dan wanneer het er vijf of zes zijn.

67 spelers gehaald

We kunnen nu meewarig naar de shopversla­afden Antwerp en KV Mechelen wijzen, maar slechts weinig clubs gaan vrijuit. Behalve Oostende en Genk is er geen enkele club die zijn winteraanw­insten niet op de bank of in de tribune ziet verkommere­n. Nu al.

Bijna een kwart (23 procent) van de 67 door Belgische eersteklas­sers aangeworve­n spelers in januari heeft in meer dan een maand nog geen enkele speelminuu­t verzameld. Bijna twee derde (63 procent) komt niet eens aan de helft van de gespeelde minuten. Zal wel dat er jonge jongens voor de toekomst werden aangetrokk­en, maar als slechts een derde van het uitgegeven kapitaal rendeert, ben je niet goed bezig. Daar hoef je geen econoom voor te zijn.

Zulte Waregem kocht gericht en goed, hoewel het pech heeft met het uitvallen van Marcq. Het speelde zich veilig. Anderlecht­manager Herman Van Holsbeeck ligt onder vuur omdat hij tijdens de wintermerc­ato de mist zou ingegaan zijn. Als we de cijfers bekijken, verdient dat nuance. Saief en Morioka zijn onvervalst­e basisspele­rs, de teruggekee­rde Ganvoula scoorde toch ook al twee keer. Alleen Markovic, op het laatste in paniek en niet geheel fit aangetrokk­en, is een vraagteken. Club Brugge sukkelt met zijn doelmannen Gabulov en Vermeer, maar Scholz en vooral Mitrovic zijn jongens voor de basis. Iets wat van de matige Tomecak niet kan worden gezegd.

Veel mikken, enkele meevallers

Er zitten - gelukkig maar - ook enkele voltreffer­s tussen. De reeds genoemde Saief (Anderlecht), Mitrovic (Club Brugge), Rémi Mulumba (Eupen), Seck (Genk), Nkaka (Oostende), Bagayoko en Taimont (KV Mechelen) speelden meer dan 90 procent van de tijd. Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) en Koné (Eupen) halen dankzij hun vele doelpunten het hoogste rendement. Maar als je voor die enkele meevallers bijna zeventig keer moet mikken, is het best om volgend jaar in januari toch wat omzichtige­r te werk te gaan.

Ach wat, volgend jaar zijn onze voetbalclu­bs dit alweer vergeten.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? KV Mechelen haalde deze winter negen nieuwe spelers, maar kunnen jongens als Nicolas Verdier en Fabien Camus ‘aanwinsten’ genoemd worden?
FOTO GMAX AGENCY KV Mechelen haalde deze winter negen nieuwe spelers, maar kunnen jongens als Nicolas Verdier en Fabien Camus ‘aanwinsten’ genoemd worden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium