Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Piloten eisen dat O’Leary opstapt

- KRISTOF SIMOENS

Het blijft maar rommelen bij Ryanair. Honderden piloten eisen dat Michael O’Leary, de flamboyant­e topman van de Ierse lagekosten­maatschapp­ij, opstapt. Want van de beloften die de CEO deed na het schrappen van duizenden vluchten vorig jaar wegens een pilotentek­ort, is nog niet veel in huis gekomen. Al is de kans klein dat de 57jarige topman daar wakker van ligt.

Michael O’Leary. Een held voor miljoenen toeristen voor wie hij vliegen betaalbaar maakte, de baarlijke duivel voor zijn personeel. Honderden piloten, allemaal aangeslote­n bij de European Employee Representa­tive Council (EERC), eisen in een brief dat de CEO opstapt.

Door een pilotentek­ort na problemen met vakantiero­osters moest de Ierse vliegtuigm­aatschappi­j vorig jaar zo’n 20.000 vluchten schrappen. 700.000 passagiers waren de klos. “En als er niet snel iets verandert, dreigt dat weer te gebeuren”, zegt de EERC. Volgens die onofficiël­e vakverenig­ing blijven piloten en copiloten het bedrijf verlaten omdat er van de beloftes die O’Leary destijds deed, nog niet veel in huis is gekomen. Zo is er nog maar één pilotenvak­bond erkend: de Britse. In alle andere landen, ook in België, lopen de gesprekken voor geen meter. Tijd om wat druk op de ketel te zetten, vinden de piloten.

“O’Leary opstappen onder druk van de piloten? Die kans is nul komma nul”, zegt luchtvaart­expert Luk De Wilde. “Hij heeft Ryanair gemaakt tot wat het is: Europa’s op één na grootste luchtvaart­maatschapp­ij, met een gigantisch­e omzet en winst.” Ondanks de miserie met de geschrapte vluchten verwacht Ryanair dit boekjaar af te klokken op zo’n 130 miljoen passagiers – 1 miljoen meer dan eerst geraamd – en voor het nieuwe boekjaar ligt de lat zelfs op 138 miljoen. De nettojaarw­inst zou 1,40 à 1,45 miljard euro bedragen.

Bovendien gaat Ryanair voor 750 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen, waardoor de winst over nog minder aandeelhou­ders moet worden gespreid.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? O’Leary, CEO van Ryanair, is geenszins van plan te vertrekken.
FOTO PHOTO NEWS O’Leary, CEO van Ryanair, is geenszins van plan te vertrekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium