Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemengd dubbelspel

- JEROEN STRUYS

Red Sparrow ★★☆☆☆ Van: Francis Lawrence Met: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaert­s 140 min. Matthias Schoenaert­s is te zien naast The Hunger Gamesster Jennifer Lawrence in Red Sparrow, een spionageth­riller op de rand van de wansmaak. Zij speelt een bloedmooie Russische exballerin­a die naar een spionnensc­hool wordt gestuurd door haar oom, Schoenaert­s’ personage.

Jennifer Lawrence draagt wel eens een gewaagde jurk en wie daar commentaar op geeft, verdient een klap. Dat is ook de les uit Red Sparrow, een thriller waarin ex-ballerina Dominika (Jennifer Lawrence) wordt geleerd om haar lichaam en seksualite­it in te zetten als wapen. Zo wordt ze door een strenge juf (Charlotte Rampling) opgeleid tot een “mus”, jargon voor een spion. Tegen haar zin, maar het moet van oom Vanja, met messcherpe dreiging gespeeld door Matthias Schoenaert­s.

Engels met Russisch accent

Die moet net als iedereen Engels spreken met een Russisch accent, wat de geloofwaar­digheid niet ten goede komt van een plot met meer wendingen dan de Wolga. De scenarist van Revolution­ary Road bewerkte het gelijknami­ge boek van een voormalige CIA-agent, maar je herkent toch vooral de handtekeni­ng van Francis Lawrence, die zijn bekendere naamgenote regisseerd­e in drie van de vier aflevering­en van de tienerreek­s The Hunger Games. Van daar nam hij ook de Vlaamse chef fotografie Jo Willems mee, die prachtige panorama’s schildert tussen de glamoureuz­e schouwburg­en en groezelige martelkeld­ers door. Hij geeft meer aanzien aan een eerder smoezelige affaire.

“Je lichaam behoort toe aan de staat”, doceert de juf, maar Dominika domineert liever, en daarvoor gebruikt ze vooral haar hoofd. Zij gelooft meer in knijpen dan pijpen: ze krijgt dingen van mannen gedaan niet door hen te plezieren, maar door hen te bedreigen. Ze is hen allemaal te slim af.

De film is echter lang niet zo vrijgevoch­ten als hij zich voordoet: daarvoor moet Dominika te veel tegen haar zin doen en te vaak haar kleren uittrekken. Als er een band ontstaat met een CIA-agent (Joel Edgerton) ontstaat ook het trieste beeld van Russen als vrouwenhat­ende verkrachte­rs en westerling­en als lieve mannen vol respect.

Bloedserie­us

In zijn onsubtiele stijl is Red Sparrow soms best plezierig kijkvoer. Soms lijkt het een ontstaansg­eschiedeni­s van een Bondgirl, met af en toe een sadistisch­e afslag in de richting van B-film-geweld, maar dan zonder één vleugje humor. Het is dat wat de film nekt: als je gaat voor wansmaak, mag je jezelf niet zo bloedserie­us nemen.

Toch is deze film leerzaam: als iemand een biopic durft te maken over Vladimir Poetin, zou Schoenaert­s perfect zijn in de hoofdrol. Later dit jaar is hij weer te zien als een Rus, in Kursk. Die film heeft nog wat gemeen met Red Sparrow: de scenariste­n schrapten telkens het personage Poetin uit het bronmateri­aal. Het Kremlin heeft lange armen.

 ?? FOTO RR ?? Spionne Dominika (Jennifer Lawrence) is alle mannen te slim af.
FOTO RR Spionne Dominika (Jennifer Lawrence) is alle mannen te slim af.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Matthias Schoenaert­s speelt Vanya, de oom van het hoofdperso­nage Dominika.
FOTO ISOPIX Matthias Schoenaert­s speelt Vanya, de oom van het hoofdperso­nage Dominika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium