Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Triomfmars in rolstoel

-

Breathe ★☆☆☆☆ Van: Andy Serkis Met: Andrew Garfield, Claire Foy 117 min.

Gollum in The Lord of the Rings, aap Caesar in de recente serie Planet of the

Apes, een nog grotere aap in King Kong: acteur Andy Serkis neemt graag andere gedaanten aan. Zijn nieuwste gedaante is die van regisseur: met zijn regiedebuu­t

Breathe vertelt hij met een sentimente­el sausje over het leven van Robin Cavendish (gespeeld door Andrew Garfield). Deze Engelsman was 28 toen hij veranderde van ambitieuze avonturier in een verlamde man aan een beademings­apparaat. Oorzaak: polio. Prognose: drie maanden.

Drie maanden werden een jaar en uiteindeli­jk was Cavendish 64 toen hij in 1994 overleed. In al die blessureti­jd vocht hij niet alleen om zijn eigen levensomst­andigheden aan het beademings­apparaat te verbeteren, maar ook die van lotgenoten. Hij werd een woordvoerd­er van mensen met een beperking, terwijl een vriend voor hem een rolstoel uitvond.

De film werd geproducee­rd door zijn zoon John Cavendish, die, sterke anekdote, ooit per ongeluk als peuter de stekker uittrok. Het is straf hoe zijn geliefde (Claire Foy) voor hem blijft zorgen en hem redt uit de klauwen van het ziekenhuis, maar de thuisverpl­eging komt al te lieflijk in beeld.

Hoe dan ook roept zoveel levenskrac­ht en vechtlust vanzelf bewonderin­g op. Daar heb je niet tot twee keer toe Verdi’s

Triomfmars uit Aida voor nodig, laat staan een overtrokke­n acteerpres­tatie. Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man,

Silence) is zo uit op een Oscar dat je hem het beeldje zou toewensen gewoon om ervan af te zijn. Hij haalde niet eens een nominatie – zijn verdiende loon.

 ?? FOTO RR ?? Robin Cavendish: de avonturier die verlamd raakte.
FOTO RR Robin Cavendish: de avonturier die verlamd raakte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium