Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de ban van een barst

- KOEN VAN UYTVANGE

En weer dreigt het noppes te worden. PSG moet zijn belangrijk­ste wedstrijd van het seizoen volgende week zien te winnen zonder zijn belangrijk­ste speler. Een barstje in het buitenste voetbeentj­e van Neymar breekt de kwalificat­iekansen van de Fransen. En dat terwijl PSG misschien nooit meer zo’n kans krijgt.

Afgelopen zondag. Een onschuldig duel, op een kwartier van het einde, bij een 3-0voorspron­g. Marseilles­peler Sarr wurmt zich voor Neymar. In plaats van de bal raakt de Braziliaan het scheenbeen van Sarr en slaat hij zijn rechterenk­el om. Kermend wordt hij afgevoerd. Het verdict is niet bemoedigen­d. Niet alleen verzwikte hij zijn enkel, hij liep daarbij ook een barstje in het vijfde voetbeentj­e op. Dat is het bot dat de kleine teen verbindt met het middenvoet­sgewricht.

Hoe lang Neymar out is, wil PSG nog niet communicer­en. Meteen doken geruchten op dat de Braziliaan zes tot acht weken aan de zijlijn staat. Trainer Unai Emery weigert de onheilstij­ding te aanvaarden. “We gaan zien hoe de blessure zich de komende dagen ontwikkelt. Er is zeker nog geen beslissing genomen over een operatie.” Hij hoopt.

Niet zo gek aangezien de Spanjaard moet vrezen voor zijn job als PSG weer vroegtijdi­g uit de Champions League wordt gebonjourd. Maar wie gelooft die man? “Wat Neymar opliep, staat in het jargon bekend als een jonesfract­uur”, oordeelt Chris Goossens, clubarts van Oostende. “Tegenwoord­ig wordt dat opgelost met een operatie. Dan steken ze daar een pin in. Wie op zijn tanden kan bijten zoals Carl Hoefkens, die staat na drie weken weer op het veld. Maar dat is het minimum, afhankelij­k van hoe mooi de breuk is. Geen operatie? Dat lijkt me een enorm risico om snel te hervallen. In principe kan hij volgende dinsdag tegen Real Madrid nooit fit zijn.”

PSG staat toch op zijn tenen om Neymar nog speelklaar te krijgen. Begrijpeli­jk, want de Champions League winnen is de enige trofee die PSG-voorzitter Nasser AlKhelaïfi wil winnen. Al dat Qatarese geld dient om de beste te zijn. Niet van Frankrijk, wel van Europa en de wereld. Zonder Neymar een 3-1-achterstan­d moeten ophalen tegen Real is als blind trouwen. Het kan werken, maar de kans op een blauwtje is groter. Zelfs al zijn Marcelo, Modric én Kroos twijfelach­tig bij Real.

“Je kan natuurlijk die voet deels gaan verdoven”, zegt Goossens nog. “Die tweede, derde en vierde teen, dat lukt. Maar de grote en de kleine teen heb je wel nodig. Je moet nog steeds de controle over die voet behouden. Kan dat als je gaat verdoven? Ik betwijfel het. Bovendien duurt het dan weer langer eer die breuk herstelt.”

Financial Fair Play

PSG kwam in de Champions League nooit verder dan de kwartfinal­e. Tenzij Mbappé en Cavani hun duivels ontbinden, of behoudens een Braziliaan­s mirakel, moet PSG weer een jaar langer wachten. De vraag is of PSG volgend seizoen een even sterk elftal tussen de lijnen kan brengen.

De boekhoudin­g van PSG ligt al sinds vorige zomer onder de loep. De 222 miljoen euro voor Neymar én de creatieve constructi­e rond Mbappé - gehuurd met verplichte aankoopopt­ie van 180 miljoen - lijken niet verenigbaa­r met de Financial Fair Play.

Volgende maand wordt het onderzoek van de UEFA afgerond, maar nu al klinkt het dat PSG mogelijk komende zomer de rekeningen zal moeten aanzuivere­n. Winst van de Champions League kan de kas gevoelig spijzen. Het alternatie­f? Verkopen. Hoewel Al-Khelaifi zich sterk maakt dat Neymar volgend seizoen nog in Parijs speelt en dus niet naar Real vertrekt, wordt hij mogelijk gedwongen om andere sterspeler­s van de hand te doen. Voor zeker honderd miljoen zelfs, zo weet het

Spaanse Marca. Of hoe een barstje in de voet dreigt de Parijse zeepbel te doen barsten.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium