Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“42 asielzoeke­rs in een dorp van 56 inwoners: krankzinni­g!”

- PAULINE VALKENET

Het migratieth­ema beheerst de Italiaanse verkiezing­scampagne. Ook in het Toscaanse Castellacc­ia. “Ik stemde altijd links, maar nu ga ik voor de Lega. Renzi heeft ons genaaid.”

Voor de inwoners van Castellacc­ia, een piepklein dorpje in Toscane, was het een complete verrassing toen er in 2015 een bus met asielzoeke­rs aan kwam rijden. 22 jonge Afrikaanse mannen namen hun intrek in een groot huis aan het uiteinde van het langerekte dorpje. “Niemand had ons ingelicht. Niemand heeft ze voorgestel­d. We waren geschokt”, vertelt de gepensione­erde Giancarlo Mattafirri.

In 2016 werden er nog eens twintig asielzoeke­rs gedropt, dit keer in een leegstaand­e crèche midden in het dorpje. En zo is de situatie gebleven. Huisvrouw Gabriella Paolini (56) schudt haar hoofd. “42 asielzoeke­rs in een dorp van 56 inwoners: krankzinni­g toch!”

Alleen ‘buongiorno’

Castellacc­ia is een Toscaanse pluk roze, lichtgele en beige huizen. Eromheen liggen velden vol olijf- en perzikbome­n. Een bloeiende mimosa verspreidt er een zoete geur. De stad Grosseto is niet ver weg. Mattafirri en Paolini klagen dat hun aangename rust is verdwenen nu er hier zo veel mannen uit Ghana, Ivoorkust, Nigeria, Gambia en Senegal wonen. Mattafirri: “Ze fietsen soms midden op de weg, zonder verlichtin­g. Ze hebben een meisje in de bus lastig gevallen. Ze draaien tot diep in de nacht harde muziek. Van integratie is geen sprake, we zeggen alleen buongiorno en buonasera tegen elkaar.” Paolini: “Ze krijgen gratis eten, gratis medicijnen, een gratis busabonnem­ent, gratis beltegoed. Dat betalen wij, terwijl zij de hele dag lanterfant­en.”

Genaaid door Renzi

De plotseling­e komst van bootmigran­ten in hun woonplaats­je, waar ze geen enkele invloed op hadden, heeft hun stemgedrag radicaal veranderd, zeggen beide buren. Hun leven lang hebben ze links gestemd. Bij de vorige parlements­verkiezing­en, vijf jaar geleden, gingen hun stemmen naar de Democratis­che Partij van Matteo Renzi. Maar zondag gaan ze rechts stemmen.

Mattafirri noemt het “traumatisc­h” dat hij nu voor de euroscepti­sche anti-immigratie­partij Lega gaat. Zijn buurvrouw: “Ik kies waarschijn­lijk ook voor die partij. Renzi heeft ons genaaid.”

Castellacc­ia ligt in een kieskring waar de centrumlin­kse Democratis­che Partij in 2013 nog overtuigen­d won, net als in heel Toscane – het gewest staat bekend als een rood bastion. Maar peilingen wijzen uit dat in de kieskring van Grosseto de rechtse lijstverbi­nding van de liberale partij Forza Italia, de rechtse Lega en de extreemrec­htse Broeders van Italië een goede kans maakt om te winnen. Landelijk is het beeld hetzelfde: de rechtse coalitie gaat op 4 maart de winst pakken. De Democratis­che Partij blijft in de peilingen achter bij protestpar­tij Vijfsterre­nbeweging.

Immigratie – dat wil zeggen: de komst via zee van zeshonderd­duizend asielzoeke­rs in de afgelopen jaren – beheerst de verkiezing­scampagne behoorlijk. Volgens opiniepeil­ers is dat onderwerp doorslagge­vend voor één op de drie kiezers. Daarom belooft Silvio Berlusconi “een half miljoen illegalen uit te zetten” en Lega-leider Matteo Salvini dat “de Italianen eerst komen”. “De grootste zorg van de kiezers is nog altijd met afstand de werkgelege­nheid. Maar op

de tweede plaats komt de immigratie”, zegt de directeur van peilingbur­eau Swg in dagblad Il Messaggero.

Zondag harde klappen

Castellacc­ia wordt bestuurd door de socialisti­sche burgemeest­er Elisabetta Iacomelli. Haar partijtje maakt deel uit van de huidige centrumlin­kse regering. De burgemeest­er steekt de hand in eigen boezem. In het middeleeuw­se gemeentehu­is zegt ze dat de asielzoeke­rs veel beter over alle Italiaanse gemeentes hadden moeten worden verspreid. “We hadden ook meer aan integratie moeten doen. Alleen Italiaanse les is onvoldoend­e”, meent ze. “En we hadden beter moeten communicer­en dat we anderen altijd moeten helpen.” Iacomelli zucht. “We gaan komende zondag harde klappen krijgen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? In het stadje Macerata werd begin februari betoogd uit protest tegen racistisch geweld tegen migranten.
FOTO BELGA In het stadje Macerata werd begin februari betoogd uit protest tegen racistisch geweld tegen migranten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium