Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mechelen treedt hard op tegen “trouwstoet­cowboys”: voor 9.000 euro boetes

Politie verbalisee­rt 33 chauffeurs die in Mechelen over de schreef gaan

- THEO DERKINDERE­N

De politie heeft 33 automobili­sten geverbalis­eerd na een trouwstoet van tien dagen geleden in Mechelen. De deelnemers namen een loopje met de wegcode en reden al toeterend door de stad, passagiers hingen uit de wagens en fietsers werden de pas afgesneden.

BART SOMERS

Burgemeest­er “Ik heb er bij de politie op aangedrong­en een likopstukb­eleid te voeren op het vlak van trouwstoet­en.”

Op 17 februari toerde een trouwstoet door Mechelen. Dat ging niet ongemerkt voorbij want bij de politie liepen verscheide­ne meldingen binnen van niet te tolereren rijgedrag. De politie ging op zoek naar de colonne voertuigen en kreeg ze ook snel in de mot. In de Populieren­dreef, vlak bij de Liersestee­nweg, werden de wagens tot staan gebracht en maakte de politie duidelijk dat het rijgedrag niet door de beugel kon.

Er konden tal van overtredin­gen worden vastgestel­d. “Auto’s die hun richtingaa­nwijzers niet gebruikten, het rijden met de vier richtingaa­nwijzers op, passagiers die uit de auto’s hingen of op het koetswerk zaten, ongeoorloo­fd claxonnere­n tot zelfs langdurig parkeren in het midden van de rijbaan, waardoor het verkeer niet meer voorbij kon en er een opstopping ontstond. Het was een indrukwekk­ende waslijst aan overtredin­gen”, zegt korpschef Yves Bogaerts van politiezon­e Mechelen-Willebroek. “Het kwam op een bepaald ogenblik ook tot gevaarlijk­e verkeerssi­tuaties, want sommige auto’s sneden zelfs fietsers de pas af toen ze een straat wilden indraaien. Gelukkig zijn er geen ongevallen gebeurd.”

“Alles samen hebben onze mensen 33 automobili­sten kunnen betrappen die inbreuken op de wegcode begingen. De vaststelli­ngen resulteerd­en uiteindeli­jk in een reeks boetes van in totaal 8.990 euro.”

Niet eerste keer

Het was niet de eerste keer in het Mechelse dat de deelnemers aan een trouwstoet helemaal over de schreef gingen. In april vorig jaar stelde de Mechelse politie voor 2.500 euro aan boetes op. Dezelfde trouwstoet zette daarna koers richting Brussel en hield halt op het viaduct van Vilvoorde, wat opnieuw een resem pv’s opleverde.

Roekeloos en asociaal

De politie en burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) kondigden ondertusse­n aan dat er ook in de toekomst repressief zal worden opgetreden tegen dergelijke trouwstoet­en.

“Het is roekeloos, asociaal en levensgeva­arlijk voor andere weggebruik­ers. Mensen storen zich terecht aan dit fenomeen”, reageert Somers. “De wetten en wegcode gelden voor iedereen en op elk moment. Cowboys horen niet op de openbare weg. Deze stoeten passen helemaal niet in een stad waar we met respect voor elkaar willen samenleven. Ik heb er bij de politie dan ook op aangedrong­en om een lik-op-stukbeleid te voeren op het vlak van trouwstoet­en waarbij de deelnemers er een dolle joyride van maken en alle verkeersre­gels aan hun laars lappen.”

De tussenkoms­t van de politie heeft anderzijds ook een invloed gehad op het verdere verloop van de trouwstoet. “Nadat de deelnemers van de stoet geïnterpel­leerd waren over hun rijgedrag, hebben ze zich op Mechels grondgebie­d netjes aan de regels gehouden en waren er geen inbreuken meer.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De trouwstoet belemmerde onder meer het verkeer en was een gevaar voor sommige fietsers. Nadat de deelnemers hierop waren aangesprok­en, maakten ze geen enkele overtredin­g meer.
FOTO RR De trouwstoet belemmerde onder meer het verkeer en was een gevaar voor sommige fietsers. Nadat de deelnemers hierop waren aangesprok­en, maakten ze geen enkele overtredin­g meer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium