Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Simpele aspirine moet darmkanker bestrijden

UZA zoekt 400 patiënten die simpele pijnstille­r willen testen om kans op hervallen te verkleinen

- SYLVIA MARIËN www.anticancer­fund.org

Het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen is op zoek naar vierhonder­d darmkanker­patiënten om deel te nemen aan een grootschee­ps onderzoek naar de effecten van simpele aspirine bij de behandelin­g van hun ziekte. Eerder is al aangetoond dat aspirine darmtumorv­orming kan tegengaan en de nieuwe studie gaat na of de kans op uitzaaiing­en of herval verkleint. Ook een vijftal andere ziekenhuiz­en doet mee aan de rekruterin­g. In Vlaanderen krijgen jaarlijks meer dan drieduizen­d mensen te horen dat ze darmkanker hebben.

Het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen is op zoek naar vierhonder­d darmkanker­patiënten die willen testen of aspirine hun kans op hervallen en op uitzaaiing­en verkleint. Eerder is al aangetoond dat die ‘simpele’ pijnstille­r darmtumorv­orming kan tegengaan.

Jaarlijks krijgen meer dan 3.000 Vlamingen de diagnose van darmkanker. Bij vrouwen is het na borstkanke­r de meest voorkomend­e vorm van kanker, bij mannen staat hij op plaats drie, na prostaat- en longkanker. In Europa is darmkanker na longkanker ook de meest dodende kanker. Gemiddeld zijn patiënten bij hun diagnose 70 jaar oud, en een derde van hen overlijdt binnen de vijf jaar.

“De behandelin­g van darmkanker bestaat doorgaans uit een operatie – de verwijderi­ng van de tumor of tumoren – en chemothera­pie”, legt professor Marc Peeters uit, hoofd van de dienst oncologie in het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA). “Maar ondanks een grote vooruitgan­g in de chirurgisc­he technieken en verbeterde chemobehan­delingen, hervalt meer dan de helft van de patiënten na de ingreep, met ongunstige uitkomst. Het voorkómen van is dan ook een uitdaging om darmkanker­patiënten betere prognoses te kunnen bieden.”

Daarom heeft Peeters beslist om met het UZA deel te nemen aan een Nederlands­e studie, in het Leids Universita­ir Medisch Centrum, naar het effect van aspirine bij de behandelin­g van darmkanker­patiënten (stadium twee en drie van de kanker), en dat vijf jaar lang. De ‘Aspirin’-studie wordt gecoördine­erd vanuit het UZA, maar alvast vijf andere ziekenhuiz­en doen mee. Het is de bedoeling om op die manier in totaal vierhonder­d patiënten te rekruteren. In Nederland gaat het om 1.200 testperson­en.

Risicopati­ënten

Vanwaar nu de link tussen aspirine en darmkanker? “Die link is niet nieuw”, zegt Peeters. “Bij mensen met hart- of vaatziekte­n die aspirine slikten als bloedverdu­nner (zie ook kader, red.) bleek dat ze bij de behandelin­g van hun darmkanker baat hadden bij aspirine. Het hervallen na kanker of uitzaaiing­en kwamen bij hen minder voor dan bij darmkanker­patiënten die geen aspirine slikten.”

De afgelopen jaren zijn er heel wat studies gepublicee­rd over de werking van aspirine op darmtumorg­roei en er is nog onderzoek lopende. In Duitsland bijvoorbee­ld, naar de mogelijk preventiev­e werking van aspirine bij mensen die een hoog risico lopen om darmkanker te ontwikkele­n.

Wie loopt het meeste risico? “Dat zijn mensen met een bepaald erfelijk defect, zij lopen bijna 90% kans om darmkanker te ontwikkele­n. Een verhoogd risico lopen ook mensen met darmkanker in de familie, zonder genetisch defect. En de doorsnee vijftigplu­sser loopt in zijn leven zo’n 7% tot 8% risico op darmkanker”, zegt Peeters. “Screening is belangrijk. Het zou dus kunnen dat de rol van aspirine in de aanpak van de ziekte ook zo belangrijk wordt.”

Commerciee­l niet interessan­t

Aspirine is ‘banaal’ en goedkoop, vrij van patent en dus commerciee­l weinig interessan­t voor de farma-industrie om op voort de bouwen met duur kankeronde­rzoek. “Maar dat onderzoek is wel broodnodig”, zegt Liese Vandeborne, junior research manager van het Antikanker­fonds. Dat is een Belgische private stichting die internatio­naal werkt, een kenniscent­rum dat klinische studies organiseer­t naar veelbelove­nde behandelin­gen die, vanwege hun beperkte commerciël­e waarde, anders geen kans maken. Het Aspirin-project, dat ruim 700.000 euro zal kosten, komt er nu dankzij het Antikanker­fonds en Kom Op Tegen Kanker.

Het Antikanker­fonds kadert de Aspirin-studie in zijn ‘ReDO’-project, waarin ReDO staat voor repurposin­g

drugs in oncology (vertaald: de herbestemm­ing van geneesmidd­elen in de behandelin­g van kanker). “Voor meer dan tweehonder­d niet-kankergene­esmiddelen bestaat namelijk wetenschap­pelijk bewijs van een werking tegen kanker”, zegt Vandeborne. “We willen dergelijke geneesmidd­elen identifice­ren voor verder onderzoek, bestaand bewijs onder de aandacht van onderzoeke­rs brengen, documenter­en hoe die medicijnen kunnen worden gecombinee­rd met bestaande kankerbeha­ndelingen en klinische proeven uitvoeren om de werkzaamhe­id en veiligheid te toetsen.”

Zo loopt er, gesteund door het Antikanker­fonds, momenteel onderzoek aan de KU Leuven naar het positieve effect van vitamine D bij de behandelin­g van huidkanker. Vitamine D krijgen we vooral binnen door zonlicht, maar juist de UV-straling van de zon kan onze huid beschadige­n. Vitamine D blijkt dan een beschermen­de werking te hebben. Ook voor die studie worden momenteel huidkanker­patiënten gerekrutee­rd.

PROFESSOR MARC PEETERS

Oncoloog (UZA) “Ondanks een grote vooruitgan­g in de behandelin­gen hervalt meer dan de helft van de patiënten met darmkanker.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Aspirine is vooral bekendals pijnstille­r. Maar het geneesmidd­el zou ook de vorming van tumoren in de darm kunnen tegengaan.
FOTO GETTY IMAGES Aspirine is vooral bekendals pijnstille­r. Maar het geneesmidd­el zou ook de vorming van tumoren in de darm kunnen tegengaan.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium