Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog een nieuw systeem op komst: de swapfiets

Te huur vanaf 15 euro per maand, herstellin­gen inbegrepen

- SACHA VAN WIELE

De in Nederland succesvoll­e Swapfiets komt in april naar Antwerpen. Antwerpena­ars huren een fiets per maand, vanaf 15 euro. Uniek is dat een fietsenmak­er een defecte fiets thuis komt herstellen of vervangen door een andere fiets of swappen. De fiets blijft voor de duur van het abonnement ook bij de klant.

De Swapfiets, te herkennen aan het blauwe voorwiel, is in 2015 bedacht door drie studenten van de Technische Universite­it Delft. Ondertusse­n telt het bedrijf in Nederland meer dan 27.500 klanten. De Swapfiets breidt zijn activiteit­en nu uit naar België. In eerste instantie in Leuven, maar in april duiken ze ook op in Antwerpen.

Het systeem is eenvoudig. De klant neemt een abonnement per maand op een fiets, 15 euro voor studenten en 17,5 euro voor andere fietsers. Ze krijgen daarvoor een fiets met zeven versnellin­gen, dubbel slot en diefstalve­rzekering.

“Bij een defect, zoals een lekke band, komt er binnen de twaalf uur een fietsenmak­er naar de plek waar de fiets zich op dat moment bevindt”, zegt directeur Swapfiets Steven Uitentuis. “De fiets wordt direct hersteld of vervangen. Deze dienstverl­ening onderschei­dt ons van andere fietsproje­cten of deelfietse­n. Bovendien hoort de fiets bij één klant. Als de fiets gestolen is, krijg je direct een andere.”

Swapfiets begint met 170 fietsen, maar hoopt snel uit te breiden naar 3.000.

Volgens Uitentuis zijn de klanten in Nederland zeer uiteenlope­nd. “Onze jongste klant is 13 jaar en de oudste 84 jaar”, zegt de directeur. “De meeste klanten van Swapfiets zitten in de leeftijd tussen 18 en 35 jaar. Het zijn mensen die willen fietsen, maar opkijken tegen al dat gedoe rond onderhoud en herstellin­gen. Omdat het abonnement per maand is, zijn we heel populair bij studenten. Dit is de reden waarom we voor België in Leuven zijn gestart.”

Het concept doet denken aan de gele fietsen van Fietshaven. Dit project richtte zich in eerste instantie op studenten. Zij betalen 75 euro voor de huur van een fiets per academieja­ar. De universite­it en hogeschole­n betalen mee. “Ondertusse­n hebben we 6.000 gele fietsen, waarvan 1.000 voor studenten en de rest voor werknemers van bedrijven”, zegt Bart Tomlow, bedrijfsle­ider Fietshaven. “Als de fiets stuk is, moeten ze wel naar ons fietsateli­er komen aan het Centraal Station. Ik zie de komst van Swapfiets niet als een bedreiging. Het is een tof idee. De fietsmarkt in Antwerpen is groot genoeg voor nog een speler.”

Naast Fietshaven en binnenkort Swapfiets zijn in Antwerpen ook nog drie deelfietss­ystemen actief: Blue Bike, Cloudbike en Velo. Het Nederlands­e bedrijf heeft ook plannen voor Gent en Luik. “In elke stad, in elk fietsenrek een blauwe band, dat is onze ambitie”, zegt Uitentuis.

STEVEN UITENTUIS

Directeur Swapfiets ‘‘Onze klanten zijn mensen die willen fietsen, maar al het gedoe rond onderhoud en herstellin­gen niet willen.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO SWAPFIETS ?? Het fietsmodel met handrem zal vanaf april in Antwerpen te zien zijn.
FOTO SWAPFIETS Het fietsmodel met handrem zal vanaf april in Antwerpen te zien zijn.
 ?? FOTO SWAPFIETS ??
FOTO SWAPFIETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium