Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terpstra wint zijn koudste koers ooit

Ook Philippe Gilbert en co zien af bij demonstrat­ie QuickStep onder SIBERISCHE OMSTANDIGH­EDEN in GP Le Samyn

- BRAM VANDECAPEL­LE

Meer dan een minuut lang hing Niki Terpstra snikkend in de armen van ploegdokte­r Yvan Vanmol. “Compleet leeg, op van de koude.” Een halfuur na de finish had zijn compagnon Gilbert nog steeds last van brandende ogen. “Tijdens de koers zag ik soms dubbel, meteen na de koers zag ik zelfs niks meer.” Na het ijskoude openingswe­ekend kregen de renners in de Waalse openingsko­ers zelfs te maken met Siberische omstandigh­eden.

Het Belgische wegseizoen is amper vier dagen ver, maar toch kunnen we al één conclusie trekken: de afgelopen crosswinte­r is het nooit zo koud geweest als in de eerste drie wegkoersen. Zowel voor, tijdens als na de GP Le Samyn steeg het kwik geen enkele keer boven het vriespunt. Reden genoeg voor dokter Yvan Vanmol om te pleiten voor een inkorting van het parcours. “Het is te koud en ongezond om in zulke vriestempe­raturen vijf uur lang aan topsport te doen. Als je daar drie uur koers van maakt, zal er niks aan het koersbeeld veranderen en wordt het tenminste niet onverantwo­ord.”

De ervaren ploegdokte­r van Quick-Step Floors had daags voor de Waalse openingskl­assieker het Extreme Weather Protocol van de UCI geraadplee­gd. Daarin staat dat het parcours en de lengte van wielerweds­trijden ingekort mogen worden bij extreme omstandigh­eden. Maar wat nu net extreem is en wat niet, staat niet beschreven. De toepassing blijft een arbitraire beslissing. Bovendien vond Vanmol zelfs binnen de eigen ploeg geen steun. Organisato­r Jean-Luc Vandenbrou­cke was bereid om 30 kilometer in te korten, maar blikvanger Philippe Gilbert wou met het oog op de komende weken graag 200 km in de benen hebben. De wil van de kopman werd wet.

Vijf uur later had Gilbert wellicht al spijt van zijn keuze. Bij het overschrij­den van de meet zagen zijn ogen knalrood van de irritatie.

“Aan mijn handen en benen had ik het niet koud. In de finale reed ik zelfs zonder handschoen­en, maar in mijn ogen had ik steeds een branderig gevoel. Tijdens de slotkilome­ters had ik zelfs zoveel pijn dat ik dubbel begon te zien. Eenmaal na de finish werd het nog erger. Een halfuur lang zag ik niks.”

Zotte race

Vanmol had voorspeld dat de renners als lijken zouden aankomen en kreeg meteen na de finish zo’n lijk in de armen. Meer dan een minuut lang huilde winnaar Niki Terpstra bij hem uit. “Ik was zo compleet leeg. Door die koude werd het een zotte eliminatie­race. Elke kilometer werd het zwaarder en zwaarder.”

Niki Terpstra is nochtans wat gewoon in Dour. Na zijn zege in 2016 leed hij zo’n kou in de regen dat hij in het vervolg van het seizoen geen enkele keer ging trainen zonder extra warmtekled­ij op zak. “Dit was ook extreem. Van temperatuu­r de koudste koers die ik ooit al heb meegemaakt. Ik heb er geen moment aan gedacht op mijn jasje uit te trekken. Het was diep gaan en blijven trappen om een heel klein beetje warm te krijgen. Hopelijk herstellen we hier goed van. Ik ben blij dat ik dit heb overleefd.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium