Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Machtige teampresta­tie

QuickStepk­opmannen Niki Terpstra en Philippe Gilbert één en twee

- BRAM VANDECAPEL­LE

“Wel zichtbaar, amper resultaat”, schreef uw krant twee dagen geleden over QuickStep Floors in het Belgische openingswe­ekend. Een prestatie die na de GP Le Samyn al is vergeten. Na een coup van de volledige ploeg op 120 kilometer van de meet finishten Niki Terpstra en Philippe Gilbert één en twee in de Waalse seizoensop­ener. De twaalfde en voorlopig mooiste zege van het jaar voor ploegmanag­er Patrick Lefevere.

Patrick Lefevere was niet aanwezig in Dour. Hij had gelijk. De lokale speaker overdreef nauwelijks toen hij het had over de siberische omstandigh­eden. De CEO van Quick-Step Floors volgde de wedstrijd thuis voor de buis. Een beslissing waar hij om 14.30u allicht al spijt van had. Toen de televisie-uitzending van start ging, moest er nog slechts 80 kilometer worden afgelegd. Veertig kilometer voordien hadden zijn troepen iets uit de mouwen geschud waar Lefevere zo op kickt: een totale machtsontp­looiing.

Vooraf wou ploegdokte­r Yvan Vanmol de wedstrijd laten snoeien van 200 naar 120 kilometer. Die inkorting kwam er niet, maar dat belette zijn ploeg niet om er echt 120 kilometer koers van te maken. De coup van Quick-Step Floors die iedereen verwachtte in het Vlaamse openingswe­ekend, kwam er dan maar in de Waalse ouverture.

In het zog van ‘El Tractor’

Niki Terpstra was de aanstoker, Tim ‘El Tractor’ Declercq deed langs de Waalse boerenwege­n de rest. De Izegemnaar werd vorig jaar binnengeha­ald voor het harde en lange labeur op kop van het peloton en deed dat in Le Samyn opnieuw. In zijn eentje hield hij de kloof met de vroege vlucht van zeven binnen de drie minuten. “De bedoeling was om dan in de eerste kasseistro­ok van de plaatselij­ke ronde uit te pakken. Tot we op 80 kilometer van de streep plots naar links draaiden: zijwind. Niki kwam naast mij en vroeg om even in te houden om dan 200 meter verderop met de volledige ploeg te versnellen.”

Tien renners reden weg uit het peloton, met daarbij de volledige QuickStepp­loeg. Helaas reed Fabio Jakobsen lek en was de benzinetan­k van ‘El Tractor’ geen bodemloos vat. Nog steeds vooraleer Patrick Lefevere zich met de zapper in de hand in de zetel nestelde, reden Terpstra en Gilbert weg. Enkel Damien Gaudin, Tosh Van der Sande en Alex Kirsch konden hun wagonnetje aanpikken bij de kopmannen van Quick-Step. Maar op 27 kilometer van de streep was een nieuwe versnellin­g voor die laatste twee ook te veel van het goede.

Drie renners voorop dus, onder wie twee van Quick Step. Hetzelfde scenario als in de Royal Bernard Drome Classic van afgelopen zondag. Toen Bob Jungels en Jhonatan Narvaez zich lieten vloeren door Calmejane, werd Lefevere zo kwaad dat hij vijf minuten later geen commentaar wou geven bij de finish van Kuurne. Opnieuw zo’n verlies had de zapper ten huize Lefevere niet overleefd. “In zo’n situatie moet je niet te lang wachten met het verschil te proberen te maken. Gaudin is ook geen normale. Iemand die al de proloog van Parijs - Nice won”, aldus ploegleide­r Wilfried Peeters.

Philippe Gilbert sprong op 17 kilometer van de finish als eerste weg. “Gaudin wou niet plooien.” Terpstra was de volgende. “Ik dacht dat het wel zou moeten lukken. Maar toen mijn versnellin­g erop zat en ik omkeek, volgde Gaudin op amper vijftien meter. Ik moest meteen denken aan de Omloop Het Nieuwsblad van 2015.”

Slappe concurrent­ie

Gelukkig voor de Nederlande­r heeft Gaudin niet dezelfde allure als Ian Stannard, en ging Quick-Step Floors naar huis zonder gezichtsve­rlies. Integendee­l, met één en twee is het teleurstel­lende Vlaamse openingswe­ekend vergeten. Of toch een klein beetje. Want het moet gezegd, met een AG2R-La Mondiale zonder Naesen en Dillier en een door ziekte geteisterd Lotto-Soudal als enige andere aanwezige WorldTourp­loegen, was de con- currentie zeer slapjes.

Bijna even slap als de prestaties van Terpstra in de jongste Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne - Brussel Kuurne. “Dit is niet de grootste koers, maar ik ben hier toch ontzettend blij mee. Zeker na mijn snertjaar 2017, met die drie zware valpartije­n en nul overwinnin­gen.”

Volgens dokter Vanmol hakten die valpartije­n er zodanig in dat Terpstra mentaal nog steeds moeite heeft met durven te wringen in het peloton. Wat hem ook parten speelde in de Omloop Het Nieuwsblad. Er werd ook gesuggeree­rd dat hij te mager zou staan om te kunnen presteren in de koude, en er was kritiek van ploegleide­r Peeters aan zijn adres. “Fitte mocht dat zeggen. Hij is mijn baas. Maar die verhalen van vijf kilo lichter zijn onzin. Misschien weeg ik vijf kilo minder dan meteen na mijn blessure, maar toen was ik ook gewoon niet de magerste van de hoop, door de decompress­ie. Ach, ik heb vandaag bewezen dat ik goed bezig ben. Het komt er nu op aan om deze prestaties ook door te trekken in de grote koersen die eraan komen.” Allicht zal Lefevere in die grote koersen dan wel van de partij zijn.

Niki Terpstra, QuickStep Floors “Ik ben hier ontzettend blij mee. Zeker na mijn snertjaar 2017, met die drie zware valpartije­n en nul zeges.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Winnaar Terpstra en Gilbert vieren.
FOTO'S PHOTO NEWS Winnaar Terpstra en Gilbert vieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium