Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gilbert: zakkend zadel, maar toch goeie Roubaixtes­t

-

Met het oog op de komende weken wou Gilbert net als in de Omloop Het Nieuwsblad graag 200 kilometer in de benen hebben. Dat die wedstrijd per se de Le Samyn moest zijn, had vooral te maken met het parcours van de Waalse openingskl­assieker. Sinds 2015 transforme­erde het parcours in en rond Dour naar een miniversie van Parijs - Roubaix: 12 kilometer slechte kasseien in de laatste 100 kilometer. Ideaal voor Philippe Gilbert om zijn nieuwe Roubaix-fiets te testen.

De fiets is grotendeel­s hetzelfde als het exemplaar dat Quick-Step vorig jaar gebruikte tijdens de Helleklass­ieker, met één interessan­te innovatie. Op de stuurpen staat een knop waarmee de renners tijdens de race kunnen wisselen naar veringen of geen veringen op de vork. Vorig jaar moesten de renners kiezen tussen een volledige wedstrijd met veringen of een volledige wedstrijd zonder veringen. Stybar koos toen voor het model met veringen. Iets wat hem zuur opbrak toen hij de sprint wou inzetten op de piste van Roubaix. De voorvork van de Tsjech veerde toen zo hard dat Van Avermaet hem zeer snel kon remonteren.

Fietswisse­l

De test van Gilbert verliep goed. Tot op 61 kilometer van de streep. “Mijn zadel was wat gezakt. Ik moest een nieuwe fiets nemen”, waarna hij zijn weg vervolgde met de normale fiets van S-Works. “Ik ben tevreden over de test. Buiten drie keer op de gewone weg in Monaco had ik nog niet met deze Roubaix-fiets gereden. Vermits er in Monaco geen kasseien liggen – of toch zeker niet zo’n zware als hier – was deze wedstrijd ideaal.

Gilbert sprak van een interessan­te test, maar bracht wel twee kanttekeni­ngen aan. “In Roubaix rijden we sneller over de kasseien dan hier. Daar vat je zo’n strook aan met 55 kilometer per uur, hier ligt de snelheid een pak lager omdat er vlak voor elke strook vaak een bocht ligt.”

Ook de klimatolog­ische omstandigh­eden waren niet ideaal voor een simulatie voor 8 april. “Allicht én hopelijk zal het in Roubaix een beetje warmer zijn. Bij 18 graden voelen de kasseien anders aan dan bij -2. Het was ook niet gemakkelij­k om in deze koude omstandigh­eden veel te leren en met de gedachten bij het testen te blijven. Ach, voor mij is er één ding echt duidelijk: ik heb nu nog meer zin gekregen in Parijs - Roubaix.”(bvc)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium