Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen op medailleja­cht, met Lotte Kopecky

-

Tot en met zondag wordt in het Nederlands­e Apeldoorn het WK baanwielre­nnen betwist. De voorbereid­ing voor de Belgen liep stroef door een griepvirus en de elleboogbl­essure van Lotte Kopecky, maar gisteren zagen we alleen lachende gezichten op de wielerpist­e. “Kopecky zal wellicht alles kunnen rijden en ook de rest is fit.”

Hebben we medailleka­nsen?

Bondscoach Peter Pieters: “Ik wil dat we strijd leveren in alle discipline­s waar we starten. En als we één of twee medailles pakken, is het goed geweest. We hebben een vijftal startbewij­zen waar we kunnen oogsten. Bij de mannen rekenen we op De KeteleDe Pauw in de ploegkoers. Kenny rijdt ook de puntenkoer­s. Voor het omnium (De Vylder) en de scratch (Ghys) zou top acht mooi zijn. Bij de vrouwen maken we met Jolien D’hoore kans in de scratch en uiteraard ploegkoers met Lotte Kopecky. We gaan ervan uit dat het in orde komt met haar elleboog. En Nicky Degrendele verdedigt haar bronzen WK-plak van Hongkong in het keirin.”

Vormt deze selectie de basis voor de Spelen van Tokio 2020?

“Ja, maar het mag ietsje meer zijn. Je ziet bij de vrouwen bijvoorbee­ld dat als Lotte uitvalt er meteen paniek is. In iedere discipline zou er een vervangste­r moeten zijn van hetzelfde niveau. Dat is er nu niet bij de vrouwen. Bij de mannen is het beter. Naast De Ketele werken we met een jonge groep met nog veel groeimarge. Met die jongens kunnen we makkelijk switchen indien nodig. Ze houden

mekaar ook scherp.”

Maakt Iljo Keisse nog kans op een selectie voor de Spelen?

“Ja, Ik heb met Iljo afgesproke­n dat we samenzitte­n van zodra we de selectiepr­ocedures van het IOC kennen. En we hebben ook onze interne selectiepr­ocedure. Als Iljo zich dan nog beschikbaa­r stelt: graag. En hij zal dezelfde kansen krijgen als de rest. Misschien hebben ook Jasper De Buyst of Otto Vergaerde interesse. Gezonde concurrent­ie mag er zijn.”

Waarom kiezen er nog te weinig renners voor de piste?

“Er moet een doorstroom komen van onderaan, maar dat is in België niet simpel. De baan is te combineren met de weg, maar de weg wordt verheerlij­kt door de meeste ploegleide­rs. Terwijl sommige renners echt meer toekomst hebben op de baan dan op de weg. We zijn nu Gerben Thijssen kwijtgespe­eld, vorig jaar bij zijn debuut meteen Europees kampioen bij de scratch. Maar hij mag volgend seizoen prof worden bij Lotto-Soudal en daarom laat hij de piste schieten. Doodzonde. De bond heeft er vijf jaar in geïnvestee­rd en op het moment dat je kan oogsten, gaat die de weg op.”(bow,

 ?? FOTO MARC VAN HECKE ?? Lotte Kopecky, die klaar lijkt voor het WK, neemt haar collega’s op sleeptouw.
FOTO MARC VAN HECKE Lotte Kopecky, die klaar lijkt voor het WK, neemt haar collega’s op sleeptouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium