Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gevangenis­directie liet ons in de brand”

Een ex-gedetineer­de die het inferno tijdens de gevangenis­opstand in Merksplas in 2016 meemaakte, heeft in naam van 54 geïnternee­rden klacht ingediend tegen de voormalige directie en de Belgische Staat wegens schuldig verzuim en slagen en verwonding­en. Bij

- MARC HELSEN

Maar ze kregen het bevel om die te laten zitten. De vijf chefs namen een vluchtrout­e en konden zo de gevangenis verlaten. Wij bleven achter. Een vrouwelijk­e chef zou me later al huilend zeggen: ‘We dachten dat jullie dood waren. Wij moesten jullie achterlate­n.’”

De rookontwik­keling binnen Blok F werd steeds erger. “Het lukte de gevangenen om enkele celdeuren te forceren. Er brak paniek uit. Mensen lagen op de grond om onder de kieren van hun celdeur naar lucht te happen. Iemand schopte het raampje van een cel uit, met bakstenen en al. Uiteindeli­jk lukte het om 24 gevangenen van de benedenver­dieping te bevrijden. De rest bleef achter slot en grendel. Mijn cel

kreeg men nog altijd niet open.”

Vluchten door vlammen

De mannen die uit hun cellen konden ontsnappen, zaten nu gevangen tussen twee zware afrasterin­gen. “Dat zijn de ‘grilles’ die de gangen in de celblokken afsluiten. De paniek sloeg nu echt om zich heen. Uiteindeli­jk lukte het hen om zo’n grille open te breken, en daarachter ook een van de twee deuren.”

Ondertusse­n gingen ook de paviljoene­n Centrum en B in de vlammen op. “En ik zat nog steeds opgesloten in mijn cel. Uiteindeli­jk kregen drie mannen mijn deur open, door ze te plooien. De rookontwik­keling was nu echt enorm. Ik ben door de uitslaande vlammen gevlucht en via een ingeslagen raam buiten geraakt. Ik zag het interventi­eteam van de politie en de brandweer achter het hek van paviljoen Abis staan. Ik heb alle mensen van paviljoen F bij elkaar gezocht en geteld. Ik kwam uit op 24 mensen. Met héél veel moeite heb ik de directie kunnen verwittige­n dat er nog dertig man opgesloten zat in het brandende gebouw. Pas dan werden ze door de brandweer geëvacueer­d.”

Ademnood

De geïnternee­rden waren er erg aan toe, vertelt Peter. “Ze zagen pikzwart van roet en rook, verkeerden in ademnood en moesten worden geholpen door het Rode Kruis, dat aanrukte met zuurstoffl­essen. Ondertusse­n vlogen de stenen en de rubberkoge­ls over onze hoofden.”

Nadat de opstand was bedwongen, gingen de geïnternee­rden tussen de ravage vruchteloo­s op zoek naar hun bezittinge­n. “We waren alles kwijt. Toen heb ik me voorgenome­n om me burgerlijk­e partij te stellen. Mijn advocaat zei me dat ook de anderen dit konden doen, door elk apart een formulier te tekenen waarmee ze hem de toestemmin­g gaven hen in de rechtbank te vertegenwo­ordigen. Iedereen heeft dat getekend.”

Formuliere­n in beslag

Dat wist ook de toenmalige directie. Peter werd overgeplaa­tst naar een ander blok. “Mijn baan als schrijver was ik kwijt. De volgende dag kwam er een celcontrol­e. De formuliere­n werden in beslag genomen. De directie beweerde dat ze die naar de griffie van de rechtbank in Turnhout had gestuurd. Maar dat klopte niet. Vervolgens luidde het dat ze ‘kwijt’ waren. Bleek dat ze nog steeds in de kast van de directie lagen. Maar ik kreeg ze niet terug.”

De dag na zijn vrijlating zwoer Peter dat hij zijn belofte zou houden om de geïnternee­rden van Blok F een stem te geven. “Alle 54 geïnternee­rden moeten de kans krijgen zich voor de rechtbank van Turnhout burgerlijk­e partij te stellen. Dat is hun wettelijk recht. En omdat zij het niet kunnen zeggen, doe ik het voor hen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BFM ?? De beelden van de brand in 2016. Volgens de gedetineer­den werden ze aan hun lot overgelate­n.
FOTO'S BFM De beelden van de brand in 2016. Volgens de gedetineer­den werden ze aan hun lot overgelate­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium