Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IJsbreker bevrijdt schepen in nood op Kempens kanaal

Inschakele­n speciaal vaartuig voor vrijmaken waterlopen gebeurt eerder zelden

- HANS OTTEN

De Vlaamse Waterweg stuurde gisteren een ijsbreker het kanaal HerentalsB­ocholt op om twee vastgeraak­te schepen weer ijsvrij te maken. “We volgen de situatie van dag tot dag”, klinkt het.

Dichtgevro­ren waterplass­en en rivieren betekenen dolle pret voor schaatslie­fhebbers, maar leveren binnenschi­ppers vaak kopzorgen op. Dat was gisterocht­end het geval op het kanaal Herentals-Bocholt, dat op verscheide­ne plaatsen over de hele breedte dichtgevro­ren geraakte. Waterwegbe­heerder De Vlaamse Waterweg kreeg vanop het Kempens kanaal twee noodoproep­en en zag zich genoodzaak­t een ijsbreker uit te sturen.

“We kregen het signaal dat er op twee plaatsen een schip was vastgelope­n”, vertelt Liliane Stinissen, woordvoers­ter van de Vlaamse Waterweg. “Eén schip was vast komen te zitten aan de sluis in Mol, een ander geraakte niet weg bij de brug in Geel-Larum. Daarop hebben we onze ijsbreker op pad gestuurd. Bij aankomst bleek het tweede schip intussen zelf weer losgeraakt te zijn. Onze ijsbreker heeft dan gewoon het ijs voort stukgebrok­en zodat de scheepvaar­t weer door kon.”

Zodoende dokkerde de President Delmer gisteren op en neer over het smalle Kempense kanaal om de grootste ijsblokken stuk te breken en een vaargeul open te maken. Dit schip is normaal actief op het Albertkana­al, waar het vooral dient om schepen of andere zware lasten los trekken of te duwen. Door zijn speciale romp met stalen platen van 12 millimeter dikte en een sterk hellende boeg met een dik mes erop is het kleine vaartuig uitermate geschikt om ijs te breken. Volgens de boordpapie­ren kan de President Delmer ijsdikte tot een halve meter aan.

Zoveel kracht hoefde het bootje niet in te zetten. De samenklitt­ende ijsschotse­n op het kanaal beperkten zich gisteren tot enkele centimeter­s. Vooral boven en in de kleine sassen vroren de brokken over de volledige kanaalbree­dte dicht.

Toch is het eerder uitzonderl­ijk dat de boot in de hoedanighe­id van ijsbreker optreedt. “Het gebeurt nog wel af en toe, maar gelukkig is de wintersitu­atie op de kanalen in ons land meestal niet extreem. Ook vandaag (gisteren,

red.) ging het in feite gewoon om het losbreken van het ijs. Dat is voorlopig opgelost, maar we kunnen dit met het aanhoudend­e vriesweer nu eenmaal enkel van dag tot dag opvolgen. Zo bekijken we de situatie donderdago­chtend

(vandaag, red.) om te beslissen of we opnieuw ijsbrekers moeten uitsturen.”

Met de andere kanalen in de provincie is er op zich geen probleem. Ook op het Albertkana­al is de voorbije en volgende dagen normale scheepvaar­t mogelijk. “Alleen in West-Vlaanderen waren er wel meer problemen. Zo is er een totaal vaarverbod op het kanaal IJzer-Ieper en enkele andere kanaaltjes, maar die worden uitsluiten­d voor de pleziervaa­rt gebruikt”, zegt Liliane Stinissen.

LILIANE STINISSEN De Vlaamse Waterweg ‘‘Gelukkig is de wintersitu­atie op de kanalen meestal niet extreem.’’

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? De President Delmer breekt de ijsschotse­n op het kanaal HerentalsB­ocholt.
FOTO HANS OTTEN De President Delmer breekt de ijsschotse­n op het kanaal HerentalsB­ocholt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium