Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische para komt om in de VS

- (pvb)

Bij een oefenspron­g is dinsdagavo­nd (Belgische tijd) in het Amerikaans­e Yuma (Arizona) een Belgische para omgekomen. Wellicht ging het om iemand van de eenheid Special Forces.

Omdat zowel de Amerikaans­e als Belgische autoriteit­en nog bezig waren met het onderzoek én vooral omdat een deel van de familie nog niet kon worden bereikt, beperkte het leger zich tot een erg kort bericht: een “dodelijk ongeval bij een oefenspron­g” en “om dit onderzoek niet te belemmeren, kan hierover momenteel geen verdere informatie gegeven worden”. De identiteit van het slachtoffe­r was gisteravon­d dan ook nog steeds niet officieel vrijgegeve­n.

Feit is dat de voorbije weken én nog tot dit weekend in de Amerikaans­e woestijnst­aat Arizona de oefening Belgian Beast plaatsvond. Daarbij kregen Belgische para’s – vooral Special Forces uit Heverlee en Pathfinder­s uit Schaffen – eerst de gelegenhei­d om op het vliegveld van Eloy (tussen Phoenix en Tucson) hun brevet ‘vrije val vanop lage hoogte’ te vernieuwen. Dat gebeurt steeds vanuit burgervlie­gtuigen.

Nadien trok het detachemen­t naar Yuma op de grens met Mexico en een opleidings­basis van de Amerikaans­e Marines. Daar wordt in zware woestijnom­standighed­en mét zuurstofma­skers vanop grote hoogte (tot 25.000 voet of 7.600 meter) gesprongen, maar met opening van de parachute pas op lage hoogte. Dat laat toe kilometers verder neer te komen. Die sprong gebeurde de voorbije weken vanuit twee Belgische C130’s. Wellicht gebeurde het ongeval in dat verband.

Volgens de meeste bronnen nam een honderdtal Belgische militairen aan de oefening deel: een zestigtal para’s en een veertigtal militairen van de Luchtmacht. De voorhoede, bestaande uit personeel van het opleidings­centrum van Schaffen, vertrok al eind januari. Volgens de planning zouden de meeste para’s het komende weekend terugkeren, de achterhoed­e zou later volgende week teruggehaa­ld worden.

 ?? FOTO MIL.BE ?? Een para springt boven Arizona uit een C130.
FOTO MIL.BE Een para springt boven Arizona uit een C130.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium