Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een van de gevaarlijk­ste mensen in de maatschapp­ij”

Psychiater­s niet eensgezind over toerekenin­gsvatbaarh­eid Hardy

- SAM REYNTJENS

Renaud Hardy is een psychopaat en kan niet genezen worden. Daar waren de psychiater­s op het assisenpro­ces het over eens. Op de vraag in welke mate de ziekte van Parkinson zijn daden beïnvloedd­e, kon geen eensluiden­d antwoord gegeven worden.

Zou Renaud Hardy zonder de ziekte van Parkinson of de bijhorende medicatie de feiten gepleegd hebben waarvoor hij terechtsta­at? En is hij toerekenin­gsvatbaar of niet? Dat waren gisteren tijdens het assisenpro­ces in Tongeren de grote vragen. Een dag eerder had de bekende neuroloog Chris van der Linden met een opmerkelij­ke uitspraak voor ophef gezorgd. Van der Linden had gezegd dat de medicijnen die Hardy sinds 2010 nam hem tot het moorden hadden aangezet.

Het college van deskundige­n – psychiater­s Nathalie De Vos en Dirk Steemans en psycholoog Jurgen Nys – onderzocht Hardy samen acht keer en ziet het anders. “Hij behoort tot de gevaarlijk­ste personen in de maatschapp­ij en zou meer moorden gepleegd hebben als hij niet gearrestee­rd was”, deed Steemans hun bevindinge­n uit de doeken. “Hij is een seksueel sadistisch­e moordenaar die maar al te goed wist wat hij deed. Hij was niet impulsief en had controle over zijn daden.” Het seksueel sadisme is volgens het college geen gevolg van de ziekte of de medicatie. “Daar is geen bewijs voor”, vindt Steemans. “Zijn gedrag is niet veranderd door parkinson”, zegt Nys. “Al in zijn jeugd vertoonde hij psychopate kenmerken.”

31 gevallen in literatuur

Eerder had ook wetsdokter Wouter Van Den Bogaert zijn twijfels geuit. “Ik heb de internatio­nale literatuur over de impulscont­rolestoorn­is bestudeerd en wereldwijd zijn er 31 gevallen beschreven waarin de medicatie tot seksueel afwijkend gedrag leidde”, zei Van Den Bogaert. “Dat gaat van voyeurisme en exhibition­isme over pedofilie en zoöfilie (aantrekkin­g tot

dieren, red.) tot twee gevallen van verkrachti­ng. Van een lustmoord of zwaar geweld is nergens sprake. Het is dus niet wetenschap­pelijk bewezen.” “Het is nog niet gepublicee­rd, net omdat meneer Hardy het eerste geval is bij wie we een lustmoord zien”, repliceerd­e dokter van der Linden. “Ik ga dit zeker meenemen naar een internatio­naal congres.”

De verdedigin­g had ook psychiater Chris Dillen gecontacte­erd. Die zag wel een link met de ziekte van Parkinson. “Ja, meneer Hardy vertoont heel veel psychopate trekken, bijna de maximale score zelfs, maar tot 2014 heeft dat quasi niet tot antisociaa­l gedrag geleid. De parkinson laat die kenmerken in het gedrag tot uiting komen en door de ziekte valt de controle weg”, sprak Dillen. “Zouden de feiten gebeurd zijn zonder parkinson? Waarschijn­lijk niet.”

(On)toerekenin­gsvatbaar

Gevraagd naar de toerekenin­gsvatbaarh­eid antwoordde psychiater Dillen: “Alle factoren samen bekeken, denk ik dat parkinson de bepalende factor was.” Het college van deskundige­n is er zeker van dat Hardy wel degelijk steeds controle had over zijn daden en niet impulsief handelde.

De toerekenin­gsvatbaarh­eid is een van de vragen die de jury volgende week voorgescho­teld krijgt. Het is maar de vraag of de tegengeste­lde meningen van de verschille­nde experten daar gisteren duidelijkh­eid over geschept hebben.

En Hardy zelf? Die begon met de dagelijkse klaagzang, over zijn darmen ditmaal. Op de vaststelli­ngen van de deskundige­n reageerde hij verbaasd. “Een seksuele, sadistisch­e moordenaar? Ik? Dat geloof ik niet.”

 ??  ?? DOKTER NATHALIE DE VOS
DOKTER NATHALIE DE VOS
 ??  ?? DOKTER JURGEN NYS
DOKTER JURGEN NYS
 ??  ?? DOKTER CHRIS DILLEN
DOKTER CHRIS DILLEN
 ??  ?? DOKTER DIRK STEEMANS
DOKTER DIRK STEEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium