Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdachte: “Pierre Serry is de tovenaar van Oz”

- (cel)

Met de Kasteelmoo­rd, daar heeft Nederlande­r Evert de Clercq (54) naar eigen zeggen niets te maken. Hij zit al sinds 2015 onschuldig in de cel, zo hebben zijn advocaten gisteren gepleit. “Er is geen bewijs tegen hem, behalve dan de leugenacht­ige verklaring­en van Serry.”

De Clercq, de eigenaar van een growshop in het Nederlands­e IJzendijke, is volgens het gerecht de man die Pierre Serry, en zo ook dokter André Gyselbrech­t, in contact bracht met huurdoder Ronnie van Bommel. Het eist 28 jaar cel. “De aanwijzing­en zijn wel beperkt”, zegt zijn advocaat Thomas Gillis. “In het (anderhalve

dag lange, red.) pleidooi van de aanklagers is amper twintig minuten over hem gesproken.”

Dat De Clercq in 2011 enkele keren belde met Van Bommel, dat betekent niets. “Ze kennen elkaar al vijftien jaar. Van Bommel heeft nog in IJzendijke gewoond.”

“Als je alles afpelt, zie je dat de verklaring­en van Serry hier de sleutel zijn, maar hij is ongeloofwa­ardig. Serry is beginnen te praten omdat hij in het nauw zat. Hij wil de schuld afschuiven.”

Volgens het parket zit De Clercq tussen twee vuren: ook Roy Larmit, die bij de moord aanwezig was, heeft het over hem. “Larmit liegt”, zegt De Clercqs Nederlands­e advocaat Sidney Smeets. “Om zijn eigen geloofwaar­digheid te verhogen, begint hij anderen te beschuldig­en.”

“De Clercq heeft geen motief. Hij heeft er niks aan verdiend”, zeggen de advocaten, die op andere verdachten in het dossier wezen. Tinus van Wesenbeeck, bijvoorbee­ld, die buiten vervolging werd gesteld. “Wij moeten geen andere pistes zoeken, maar er zijn er genoeg. Er is twijfel. En bij twijfel moet u hem vrijspreke­n.”

Smeets verwees naar de slotscène van de film De Tovenaar van

Oz, waar een gordijn wordt weggetrokk­en en de grote tovenaar een klein mannetje blijkt te zijn. Een oplichter. “Wel, Serry is hier de man achter het gordijn, die met veel onzinverha­len zijn rol zo klein mogelijk wil maken”, zegt Smeets.

 ?? FOTO BELGA ?? Evert de Clercq.
FOTO BELGA Evert de Clercq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium