Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij willen helemaal geen eliteschoo­l zijn”

Antwerpse directies reageren op niet instappen aanmelding­ssysteem

- JAN STASSIJNS

Scholen die niet meedoen aan het online aanmelding­ssysteem in Antwerpen hebben een laag percentage indicatorl­eerlingen zij die van thuis weinig kansen krijgen. “Maar dat staat los van elkaar”, reageert Dirk Van Buyten van Moretus Ekeren.

Cijfers over het aantal indicatorl­eerlingen – voornameli­jk kansarme jongeren – in de Antwerpse secundaire scholen leggen een grote kloof bloot in het onderwijs. De Antwerpse secundaire scholen met een beperkt aantal leerlingen uit kansarme gezinnen zijn net die scholen die niet deelnemen aan het centrale aanmelding­ssysteem ‘Meld je aan secundair’. Dat onlinesyst­eem moet wachtrijen aan de schoolpoor­ten vermijden, maar tegelijk ook de sociale mix bevorderen.

Aan de stadsrand

Het gemiddelde percentage indicatorl­eerlingen in de Antwerpse secundaire scholen bedraagt 65%. In scholen die niet willen instappen, ligt dat percentage tussen de 20 en 30%, terwijl de percentage­s in de meeste andere scholen veel hoger liggen.

Dat het zou gaan om zogenaamde eliteschol­en die de sociale mix willen tegenhoude­n door niet mee in ‘Meld je aan’ te stappen, wordt door de schooldire­cties met klem tegengespr­oken. “Wij willen absoluut geen eliteschoo­l zijn”, zegt Dirk Van Buyten, directeur van Moretus Ekeren, waar het percentage indicatorl­eerlingen rond de twintig zit.

“De voornaamst­e reden dat wij niet mee in het systeem stappen, heeft te maken met onze ligging. We zijn een school aan de rand van de stad. Ongeveer 50% van onze leerlingen komt uit de randgemeen­ten. Die leerlingen worden niet geïnformee­rd over ‘Meld je aan’, kennen de werking niet en zijn het niet gewoon. Daarnaast vinden we vrijheid van onderwijs erg belangrijk. Ouders kiezen voor een school op basis van het pedagogisc­h project en wat er na het eerste jaar aangeboden wordt. ‘Meld je aan’ houdt dan wel rekening met de voorkeur van ouders, als je pech hebt, krijg je alsnog een andere plaats toegewezen.”

“Iedereen welkom”

Dat zegt ook Kris Smout, algemeen directeur van OLV Pulhof in Berchem, waar het percentage indicatorl­eerlingen 21 bedraagt. “Het aanmelding­ssysteem is pas eerlijk als het over heel Vlaanderen wordt uitgerold. Ook wij zijn een school aan de rand van de stad met veel leerlingen die niet in Antwerpen wonen. Wij vrezen dat onze instroom erg beperkt zou worden als we instappen in ‘Meld je aan’. Scholen buiten Antwerpen nemen er niet aan deel.”

Dat de sociale mix in de scholen veel lager ligt dan het Antwerpse gemiddelde heeft volgens Smout ook te maken met het type school. “Wij zijn een asoschool”, zegt Smout. “In onze eerste graad zijn de cijfers anders. Daar zien we een grotere sociale mix. Maar er zijn veel leerlingen die de jaren nadien uitstromen in plaats van doorstrome­n. Wij zijn helemaal geen eliteschoo­l. Iedereen kan zich inschrijve­n. Iedereen is welkom. De sociale mix zal de komende jaren automatisc­h groeien. Dat zien we nu al in onze kleutersch­ool, maar het duurt even vooraleer zich dat doortrekt naar het secundair.”

KRIS SMOUT Directeur OLV Pulhof Berchem “Iedereen kan zich inschrijve­n en iedereen is welkom. De sociale mix zal de komende jaren automatisc­h toenemen.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? De Antwerpse secundaire scholen met weinig leerlingen uit kansarme gezinnen zijn net die scholen die niet deelnemen aan het aanmelding­ssysteem.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O De Antwerpse secundaire scholen met weinig leerlingen uit kansarme gezinnen zijn net die scholen die niet deelnemen aan het aanmelding­ssysteem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium