Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer ervaringsd­eskundigen in armoede

-

“Incassobur­eaus voor onbetaalde schoolfact­uren? Dat ruïneert mensen.” Rudi Friedrichs­en (53) groeide zelf op in armoede en adviseert sinds september 2017 scholen vanuit die ervaring. “99% van de leerkracht­en is opgegroeid in een middenklas­sengezin. Mijn verhaal is een eyeopener.”

“Ik ben geboren in een sfeer van cafés, drank, geweld en verwerping.” In de scholen waar Rudi Friedrichs­en komt spreken, moeten ze eens goed slikken wanneer ze zijn levensverh­aal horen. De 53-jarige Leuvenaar groeide op in armtierige omstandigh­eden. Vandaag maakt Rudi deel uit van een team, uitgestuur­d door onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V), om scholen te leren omgaan met armoede en om incassobur­eaus voor onbetaalde schoolfact­uren te vermijden. Dit schooljaar nemen al 45 scholen deel aan het project, maar Crevits heeft beslist om volgend schooljaar 44 extra middelbare scholen te helpen.

Het verhaal van Rudi dient als eyeopener bij het begin van het traject. “99% van de leraren zijn opgegroeid in een warm middenklas­sengezin”, zegt Rudi. “Wanneer ze mijn getuigenis horen, kunnen ze zich veel beter verplaatse­n in de situatie van kansarme leerlingen. In augustus boe- ken kopen voor 400 euro, dat is gigantisch. Dankzij budgetbehe­er bij de stad Leuven heb ik mijn fac- turen wel altijd kunnen betalen.” Een incassobur­eau heeft hij dus nooit over de vloer gehad, toch niet van de school. Maar hij kent genoeg verhalen. “Dat ruïneert mensen. Een factuur van 100 eu- ro loopt snel op door de extra kos- ten”, zegt hij.

Paria

Op school was Rudi een paria. “Terwijl andere kinderen naar Spanje reisden, gingen wij naar zee.” Zulke dingen hebben er mee voor gezorgd dat hij schoolmoe werd en van het ASO naar het BSO is overgestap­t.” Leraren daarvan bewust maken, is zijn missie. “Ieder kind moet onge- acht zijn rugzak evenveel kansen krijgen op school.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Rudi Friedrichs­en en de kinderen.
FOTO GUY PUTTEMANS Rudi Friedrichs­en en de kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium