Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Douane vindt 14 ton coke in 2 maanden tijd

Cocaïnevan­gst in haven stevent af op nieuw recordjaar

- SAM REYNTJENS

Het ziet er naar uit dat ook 2018 een recordjaar zal worden als het op cocaïnevan­gst aankomt. Na twee maanden heeft de douane al veertien ton onderschep­t.

Afgelopen weekend ontdekten douaniers in de haven van Ant- werpen een megalading cocaïne. In een container met bananen uit Colombia vonden ze liefst 4.500 kilogram van het witte poeder.

Zoals wel vaker had de container Nederland als bestemming. De drugs werden eruit gehaald en de container werd geobservee­rd. Vervolgens contacteer­den de Belgische speurders hun Nederlands­e collega’s en maandag werd ingegrepen. In een loods bij het Nederlands­e stadje Oss werden vier mannen en twee vrouwen opgepakt.

De vangst van de grote partij drugs was de eerste nadat vorige week met veel bombarie het Stroomplan in Antwerpen werd voorgestel­d. In de week voor die voorstelli­ng werd ook al ongeveer 1.300 kilogram onderschep­t in de haven, zo bevestigt een politionel­e bron.

Recordjaar?

De vangsten zijn slechts het topje van de ijsberg. Uit cijfers van de FOD Financiën blijkt dat de douane dit jaar al ongeveer veertien ton cocaïne kon onderschep­pen. “De Algemene Administra­tie van Douane en Accijnzen kon, behalve die veertien ton cocaïne, ook vier ton cannabis en vier ton precursore­n (aanmaakpro­duct voor synthetisc­he

drugs, red.) in beslag nemen”, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën.

Met die inbeslagna­mes is er in de eerste twee maanden van 2018 al bijna evenveel cocaïne onderschep­t als in heel 2015. Als die lijn doorgetrok­ken wordt, ziet het er naar uit dat ook in 2018 het record van gevonden cocaïne in de Antwerpse haven scherper gesteld zal worden.

Vorig jaar werd bijna veertig ton onderschep­t. Antwerpen bleef daarmee de absolute koploper in Europa en wordt algemeen gezien als de voornaamst­e

FRANCIS ADYNS Woordvoerd­er FOD Financiën “De douane kon ook vier ton cannabis en vier ton aanmaakpro­ducten voor synthetisc­he drugs in beslag nemen.”

b invoerhave­n voor drugs uit Zuid-Amerika.

Antwoord

Het Stroomplan moet een antwoord bieden op die aanhoudend­e instroom van cocaïne die de haven van Antwerpen als toegangspo­ort naar Europa gebruikt. Er wordt onder meer geïnvestee­rd in meer douaniers en meer en modernere scanners. Dat moet de bendes enerzijds ontmoedige­n en er anderzijds voor zorgen dat er minder drugs door de mazen van het net glippen.

 ??  ?? FOTO RR Met de inbeslagna­mes tot nu toe is er in de eerste twee maanden van 2018 al bijna evenveel cocaïne onderschep­t als in heel 2015.
FOTO RR Met de inbeslagna­mes tot nu toe is er in de eerste twee maanden van 2018 al bijna evenveel cocaïne onderschep­t als in heel 2015.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium