Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In zijn eentje door oorlogsgeb­ied

Antwerpse bisschop trekt week rond in Syrië om verwoestin­g met eigen ogen te zien

- JESSE VAN REGENMORTE­L

De Antwerpse bisschop Johan Bonny (62) is terug uit Syrië. Een week reisde hij door oorlogsgeb­ied. Alleen, per taxi, van Damascus naar Homs en Aleppo. “Natuurlijk ben je bang als er op 200 meter een bom ontploft. En natuurlijk werkt het op je gemoed om die eindeloze puinhoop te zien. Maar ik kwam vroeger vaak in Syrië. Ik heb vrienden daar en ik wilde met mijn eigen ogen zien hoe het met hen gaat.”

Ze hadden het hem langs alle kanten afgeraden, maar Johan Bonny móést gaan. Voordat hij bisschop werd in Antwerpen, was hij in Rome bevoegd voor de relaties met de christelij­ke gemeenscha­ppen in het Midden-Oosten. Hij ging een keer of zes naar Syrië, logeerde daar altijd bij christenen en bleef altijd met hen in contact. “Zolang de oorlog daar woedt – nu al zes jaar – heb ik de drang om hen weer op te zoeken. Als teken van vriendscha­p, en om met mijn eigen ogen te zien wat de oorlog met hen gedaan heeft.”

In december belden ze hem. Dat het rustig was in Damascus en Aleppo, dat hij kon afkomen. Bonny plande zijn reis, in stilte. Wie er wel van afwist, waarschuwd­e voor het gevaar, maar op 3 februari vertrok hij toch. “In Syrië is er geen internatio­nale luchthaven meer, dus vloog ik naar Beiroet. Van daar ging ik met de auto naar Damascus en verder naar Homs en Aleppo. De mensen ter plaatse regelden een taxi met een chauffeur die zij kenden, zo wisten ze met welke wagen en met wie ik onderweg was. Het blijft een land in oorlog, hé.”

Dat bleek. Net in de dagen dat bisschop Bonny in Syrië was, flakkerde het geweld opnieuw op. “Voor het eerst in mijn leven hoorde ik bomexplosi­es. Ik voelde ze, op een paar honderd meter, terwijl ik thuis bij de Syrisch-Orthodoxe patriarch was. Voor het eerst zag ik compleet vernielde steden. Geen dorpen, hé. Steden groter dan Antwerpen. Eeuwenoude, florissant­e steden. Ik zag kilometers en kilometers van complete verwoestin­g. Een eindeloze betonnen leegte, waar de helft van de bevolking weg is. Omgekomen of gevlucht. Alle mannen tot 42 zitten in het leger. Wie je ziet, is vrouw, kind of bejaard. Mensen in uiterste ontredderi­ng”, vertelt de bisschop.

Hulp nodig

Gisteren lanceerde Bonny in het katholieke weekblad Kerk & Leven een oproep om de christelij­ke ngo Caritas Internatio­nal te steunen. “Het is zowat de enige ngo die in Damascus en Aleppo nog hulp tot bij die mensen krijgt”, zegt hij. “En die hulp is meer dan nodig. Als je in Aleppo buiten de bewaarde, veilige straten komt, in de verwoeste stukken van de stad, zie je moeders die met hun kinderen proberen te wonen in de betonnen karkassen van verwoeste gebouwen. Zonder water, verwarming of elektricit­eit. Om in de ogen te kijken van mensen die alles kwijt zijn, dat gaat heel diep.”

Hij is ontgoochel­d in de internatio­nale gemeenscha­p, zegt hij. “Iedereen vecht in Syrië tegen iedereen. Sjiieten tegen soennieten. Turken, Iraniërs, Israëli’s, Russen en Amerikanen. Iedereen voor zijn eigenbelan­g. De dwaasheid daarvan beseffen, en tegelijk in hulpeloze ogen kijken, dat weegt het zwaarst.”

JOHAN BONNY

Bisschop Antwerpen “Ik zag kilometers en kilometers van complete verwoestin­g. Een eindeloze betonnen leegte, waar de helft van de bevolking weg is.”

 ?? FOTO BISDOM ANTWERPEN ?? Bisschop Johan Bonny praat met inwoners van het door oorlog verwoeste Syrië.
FOTO BISDOM ANTWERPEN Bisschop Johan Bonny praat met inwoners van het door oorlog verwoeste Syrië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium