Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had het wel wat spectacula­irder verwacht”

Waarschuwi­ng klinkt luider dan gecontrole­erde explosie onder Antwerp Tower

- REBECCA VAN REMOORTERE

Je zou het een anticlimax kunnen noemen, de ontploffin­g gisteren rond 10.30u onder de Antwerp Tower. Na een spectacula­ir waarschuwi­ngssignaal klonk de effectieve explosie ongeveer even luid als een lichte aanrijding tussen twee wagens. Op een klein defect na verliep de gecontrole­erde explosie zoals gepland.

Het zag er indrukwekk­end uit gisterenvo­ormiddag aan de Antwerp Tower. Een dertigtal arbeiders, ingenieurs, werfleider­s en politieage­nten verzamelde er aan de overkant in afwachting van de explosie. Vier verdieping­en onder de Antwerp Tower werden de vloerplate­n opgebroken. “Een gecontrole­erde ontploffin­g is daarvoor de beste methode. Bij zo’n ontploffin­g stellen we normaal een perimeter in van tweehonder­d meter voor de veiligheid. Hier, in het midden van de stad, is dat onmogelijk”, zegt aannemer Dré De Sutter. Toch is er volgens de aannemer nooit gevaar geweest. “Het enige gevaar was eventuele paniek bij de passanten. Om het geluid van de explosie te dempen, hebben we de explosieve­n bedekt met een laag zand.”

Rond 10.30u luidde drie keer een waarschuwi­ngssignaal in de vorm van een voetbaltoe­ter. Dat signaal zou uiteindeli­jk luider klinken dan de explosie zelf, maar een gewaarschu­wd man is er twee waard.

Ongeveer op het moment van de explosie kwamen Carine Zwaenepoel (61) en Tania Achtergale (52) uit Oostende buiten aan de overkant na een koffie bij Exqi. Ze spraken er Wilfried Parthoens (62) aan, die naar de Antwerp Tower stond te kijken. “We wisten niet wat er gebeurde en schrokken wat van het geluid, maar Wilfried heeft het ons uitgelegd.” Wilfried wist inderdaad exact wat er aan de hand was. “Eind januari was ik hier ook met de proefexplo­sie. Ik volg de werf en die van de Noorderlij­n hiernaast op de voet. Elke dag kom ik kijken en als er iets bijzonders op de planning staat, wil ik dat zeker niet missen. Ik had het wel wat spectacula­irder verwacht. De explosie klonk meer als een lichte aanrijding tussen twee wagens. Trillingen heb ik niet gevoeld.”

Tweede explosie nodig

Tijdens de eerste ontploffin­g waren drie explosieve­n niet mee geëxplodee­rd, omdat de kabels waren losgekomen. De experts moesten de drie aansluitin­gen eerst zoeken onder het zand, waarna ze ook die explosieve­n zo’n drie kwartier later tot ontploffin­g konden brengen.

De ontploffin­gen maken deel uit van de renovatie van de Antwerp Tower. Die wordt verbouwd tot een modern gebouw voor kantoren, appartemen­ten en winkels.

DRÉ DE SUTTER

Aannemer ‘‘Het enige gevaar was eventuele paniek bij de passanten.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Wachten op de explosie…
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Wachten op de explosie…
 ?? De Antwerp Tower. ?? Wilfried Parthoens. “Ik volg de werf op de voet.”
De Antwerp Tower. Wilfried Parthoens. “Ik volg de werf op de voet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium