Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalmthouts­e Heide? In Deurne kan het ook

Natuurlijk­e ijspiste Arenaplein scoort bij jong en oud

- JAN STASSIJNS

Om te schaatsen of te glijden in openlucht, moest u gisteren niet naar de Putse Moer in de verre Kalmthouts­e Heide. Het kon ook in Deurne, op het Arenaplein, waar woensdagmi­ddag het basketbalv­eldje was omgetoverd tot een ijsvlakte.

In de winter van 2017 werd het plein heraangele­gd op eenzelfde niveau, met uitzonderi­ng van het sportterre­in. Dat werd lager aangelegd, zodat bij vriesweer een natuurlijk­e ijspiste kan ontstaan. Maandag zette het district Deurne het basketbalv­eld al onder water, de vrieskou deed de rest. Woensdag was dan eindelijk het moment daar dat de ijsvlakte opengestel­d werd voor de Antwerpena­ar. En omdat het de eerste keer was dat er geschaatst en gegleden kon worden op het Arenaplein, tekende het district present met warme koffie, thee en chocomelk, gratis koekjes en paaseitjes.

Een grote stormloop was het woensdagmi­ddag niet, maar toch kwamen er tientallen kinderen zich op glad ijs begeven, in de letterlijk­e betekenis weliswaar. Omdat het nog wat afwachten was hoe de ijsvlakte er na de nacht van dinsdag op woensdag bij zou liggen, kon pas woensdagoc­htend het licht op groen worden gezet en werd er pas dan gecommunic­eerd via de sociale media. “Maar dat is niet erg, want anders was het hier

misschien superdruk”, zegt Elias Vereecke (9), die samen met zijn zus Noa het ijs komt uitprobere­n. Ook vriendinne­tje Nico Lambrechts (11) en haar broertje Sid (7) zijn van de partij. Ze wonen alle vier vlakbij. “Dit is supertof, want je kan dit nergens anders doen, he”, zegt Nico. “Ja, je kan binnen gaan schaatsen op de schaatsbaa­n Ruggeveld, maar dan mag je niet zomaar glijden. Daar moet je schaatsen aandoen. Dit is ook gratis én we krijgen snoepjes.”

“En natuurijs is veel beter dan vals ijs”, pikt Elias in. “Ja, dat is gewoon zo. Hier kan je ook een aanloop nemen om zo verder op het ijs te glijden. Dat maakt het extra leuk.”

Vallen en opstaan

Glijden op het ijs betekent ook vallen op het ijs, maar

dat deert de Deurnese jeugd niet. Vallen en opstaan, dat is het motto. “Het is op sommige plekken wel uitkijken, want er

zitten soms al barstjes in

het ijs,”, zegt Furkan Ates (9) die de schaatsen van zijn zus opgevorder­d heeft. “Voor mijn zus zijn die schaatsen toch te klein. En die barstjes? Geen probleem. We kunnen schaatsen en dat is gewoon keileuk.”

“In de zomer komen we hier met de rolschaats­en, vandaag met de ijsschaats­en”, vertelt Kimberly De Crom (12). “En straks komen de vriendinne­n van school nog, dus dan wordt het nog plezanter. Ik wist eigenlijk niet dat we al op het ijs konden, dus dit is een aangename verrassing. En dat op woensdagmi­ddag. Perfect, toch?”

Buurtbewoo­nster Sandra Verpeylen (44) is met haar buurvrouw een kijkje komen nemen. Met de kinderen uit de wijk loopt ze hand in hand het ijs op. “Chapeau aan het district voor dit initiatief”, zegt Sandra. “Zeker nu de zon schijnt, is het fantastisc­h. En de kinderen amuseren zich, dat is mooi om te zien. Het ijs had misschien wel wat dikker mogen zijn, dan had ik misschien mijn schaatsen wel aangedaan.”

Twee centimeter

Districtss­chepen van Sport Elke Brydenbach (N-VA) is erg blij dat tijdens de eerste winter na de heraanleg de natuurlijk­e ijspiste al in gebruik genomen kan worden. “Het was wat proberen en zoeken deze week, maar het is gelukt”, zegt Brydenbach. “De ijslaag is nu ongeveer twee centimeter dik en dat is misschien wat te weinig. Volgend jaar gaan we dus bekijken of we extra water kunnen gebruiken om de laag dikker te maken. We weten nu in ieder geval wat de mogelijkhe­den zijn.”

De ijspiste op het Arenaplein is een openbaar domein en dus kan iedereen er de komende dagen komen glijden, schaatsen en vallen. Tot het begint te dooien, maar verwacht wordt dat het ijs nog zeker tot en met vrijdag blijft liggen.”

SANDRA VERPEYLEN (44) “Chapeau aan het district voor dit initiatief. Zeker nu de zon schijnt, is het fantastisc­h.’’

NICO LAMBRECHTS (11) ‘‘Dit is supertof, want je kan dit nergens anders doen.’’

FURKAN ATES (9) ‘‘Barstjes in het ijs? Geen probleem. We kunnen schaatsen en dat is gewoon

keileuk.’’

KIMBERLY DE CROM (12) ‘‘Ik wist eigenlijk niet dat we al op het ijs konden, dus dit is een aangename verrassing.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S WALTER SAENEN
FOTO'S WALTER SAENEN
 ??  ?? Creatief met een stoel.
Creatief met een stoel.
 ??  ?? Furkan en Kimberly.
Furkan en Kimberly.
 ??  ?? Nico Lambrechts (rechts) met broer, mama en vriendjes.
Nico Lambrechts (rechts) met broer, mama en vriendjes.
 ??  ?? Sandra Verpeylen.
Sandra Verpeylen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium