Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dokwerkers hebben weer eigen schaftloka­al

Ook buurtbewon­ers welkom in Schaft

-

Havenarbei­ders vierden gisteren de opening van hun nieuwe schaftloka­al op het Schengenpl­ein in de Cadixwijk. Het kreeg de toepasseli­jke naam Schaft. Toch kunnen niet enkel dokwerkers er terecht, ook de buurt is meer dan welkom.

Sinds september zijn de havenarbei­ders hun schaftloka­al over ‘t Kot aan het Kempisch dok kwijt. Op die locatie wordt een nieuwe scholencam­pus gebouwd en dus ging Cepa, de koepel van havenwerkg­evers, op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden aan het Schengenpl­ein op ‘t Eilandje. Hoewel het nieuwe schaftloka­al sinds januari al in gebruik is, vond de feestelijk­e opening gisterenmi­ddag plaats.

“En de afgelopen weken zat het hier al goed vol”, zegt Yann Pauwels, woordvoerd­er van Cepa. “Niet alleen met havenarbei­ders. Ook studenten, passanten en buurtbewon­ers kwamen hier al over de vloer, net als de mensen uit het nabijgeleg­en rusthuis. Iedereen is hier welkom. De haven maakt deel uit van de stad en dat willen we hier ook doortrekke­n.”

Schaft moet een ontmoeting­splaats worden voor havenarbei­ders en de buurt, maar ook voor havenarbei­ders onderling. ‘t Kot, waar dokwerkers generaties lang naartoe moesten voor werk, wordt binnenkort volledig gedigi- taliseerd. Bij dokwerkers heerst de vrees dat die digitalise­ring een impact zal hebben op de sociale cohesie. “En daar willen we met Schaft toch op inspelen”, zegt Pauwels. “Het was op vraag van de havenarbei­ders zelf dat we dit schaftloka­al gerealisee­rd hebben. En zo proberen we die sociale cohesie te behouden. Of dat gaat lukken? We kunnen de toekomst niet voorspelle­n, maar we merken vandaag wel dat Schaft een plek is waar mensen met elkaar in contact komen. En dat is een goede zaak.”

Schaft opent om 6.30u voor het ontbijt en doorheen de dag worden ook vers bereide dagschotel­s geserveerd. Om 15.30u sluit het nieuwe schaftloka­al.

YANN PAUWELS

Woordvoerd­er Cepa ‘‘Iedereen is hier welkom. De haven maakt deel uit van de stad en dat willen we hier ook doortrekke­n.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Aan tafel! Schaft serveert dagelijks vers bereide dagschotel­s.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Aan tafel! Schaft serveert dagelijks vers bereide dagschotel­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium