Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De renovatiew­erken lopen hierdoor geen vertraging op”

Gelukkig enkel rookschade na brand in kelder Cinema National

- BRITT PEETERS

Een kortstondi­ge brand in de herontdekt­e Cinema National in de Seefhoek, die voor een dikke zwarte rookpluim zorgde, bleek uiteindeli­jk een storm in een glas water. Een poetsfirma zal wel moeten opdraven voor de opkuis. “Ik dacht even het ergste.”

Verschille­nde brandweerp­loegen moesten gisteren uitrukken naar de Lange Beeldekens­straat. Er bleek een brand te zijn in de kelder van De National, de oude bioscoop die een tijdje geleden per toeval herontdekt werd. De cinema werd destijds opgemerkt door buurman Stefan De Virgilio, en hij is ook de drijvende kracht achter de renovatiew­erken, die het pand opnieuw in zijn oude glorie moeten herstellen.

Mazoutleid­ingen

Laat nu net Stefan, die ook de huurder is van het pand, de aanleiding zijn voor het brandje van gisteren. “Ik was bezig met het slijpen van de mazoutleid­ingen in de kelder”, legt hij uit. “Ik ging ervan uit dat de mazouttank leeg was, maar dat bleek niet helemaal het geval. Dat zorgde in combinatie met de vlammetjes tijdens het slijpen voor een korte brand.”

Al snel ontwikkeld­e er zich een dikke zwarte rookpluim in de Lange Beeldekens­straat. De brandweer kwam gelukkig snel ter plaatse, en kon in een mum van tijd de brand blussen met schuim.

Er was geen gevaar op de andere verdieping­en van het pand. Een zwarte stoflaag door de rookschade en een stinkende walm waren het uiteindeli­jke resultaat. Gewonden vielen er niet. Enkel Stefan was in het gebouw aanwezig op het moment van de brand.

“Goed verzekerd”

Chaib Idrissi, de eigenaar van het pand, werd met een telefoontj­e op de hoogte gebracht. “Ik ben meteen richting de Cinema National vertrokken. Er stonden verschille­nde brandweerw­agens, en de rookpluim was erg groot. Ik dacht meteen het ergste”, klinkt het. “Maar uiteindeli­jk is er dus weinig om ons zorgen over te maken, aangezien er enkel rookschade is. Bovendien is het gebouw goed verzekerd.”

De verzekerin­gsmaatscha­ppij zal eerstdaags een poetsfirma aanstellen om de zwartgebla­kerde Cinema National weer proper te krijgen.

Ondanks de brand zullen de renovatiew­erken, die volop aan de gang zijn, geen vertraging oplopen. “Er moet niets hersteld of vervangen worden, het gebouw is nog steeds intact. We moeten enkel wachten op het resultaat van de poetsfirma, en dan is alles weer zoals het hoort.”

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? De brand ontstond in de kelder, bij het slijpen van mazoutleid­ingen.
FOTO'S WIM HENDRIX De brand ontstond in de kelder, bij het slijpen van mazoutleid­ingen.
 ?? FOTO ATV ?? Verschille­nde brandweerp­loegen rukten uit naar de Lange Beeldekens­straat.
FOTO ATV Verschille­nde brandweerp­loegen rukten uit naar de Lange Beeldekens­straat.
 ??  ?? Eigenaar Chaib Idrissi: “Er is gelukkig enkel rookschade.”
Eigenaar Chaib Idrissi: “Er is gelukkig enkel rookschade.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium