Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een babbeltje kan, maar veel jongeren willen simpelweg plezier maken”

Tien jaar Habbekrats in Antwerpen: 2.000 m² vol games, klimmuur, hoogteparc­ours en fitness met boksring

-

Al tien jaar herbergt jeugdwerki­ng Habbekrats jongeren uit het centrum van de stad en daarbuiten. Onder de motto’s ‘Iedereen is welkom’ en ‘Alles is vrijblijve­nd’ mogen de kinderen zich uitleven in jeugdhuis ForTeens in de Sint-Andrieswij­k. Zo’n 2.000 vierkante meter aan puur plezier. Maar de jongeren krijgen er levensless­en mee die ze niet snel vergeten. Uw krant zocht enkele huidige Habbekrats­jongeren en oude fans op.

“Wie een babbeltje wil, kan dat krijgen, maar veel jongeren willen simpelweg plezier maken.”

In 2008 werd de jeugdwerki­ng Habbekrats in Antwerpen officieel ingehuldig­d. Intussen is het jeugdhuis ForTeen in de Prekersstr­aat compleet met videogames, een klimmuur en een fitnessrui­mte met boksring. Voor 5 euro per jaar talloze activiteit­en. Kansenjong­eren vinden er al jaren hun weg naartoe. “Wie hier binnenstap­t, heeft een blanco blad, want als je vertrekt vanuit een probleem, ga je een kind meteen totaal anders aanpakken.”

Basketters zijn druk in de weer

b terwijl een duo FIFA speelt op een groot scherm en wat verder kinderen andere computersp­elletjes spelen op de Wii. Drukte overvalt je meteen als je het jeugdhuis ForTeen in de Prekersstr­aat binnenwand­elt, in de positieve zin. Voor 5 euro per jaar is ieder kind of iedere jongere hier welkom op alle activiteit­en en kan die alle weekends en kampen in de Ardennen meedoen. Maar jongeren krijgen er naast een vrijetijds­aanbod ook hulpverlen­ing en begeleidin­g, bijvoorbee­ld bij huiswerk.

Sommigen komen er vlak na school en blijven tot sluitingst­ijd. “Je kan bepaalde problemen in de maatschapp­ij al oplossen voor ze zich voordoen, door jongeren sterker te maken”, is coördinato­r Chris Van Lysebetten van mening. Hier komen vooral diegenen die het thuis wat moeilijker hebben, kansenjong­eren, zo je wil. Hoewel je dat Van Lysebetten nooit zal horen zeggen. “Het is voor alle kinderen, laat dat duidelijk zijn.”

De inkomhal van het gebouw heet het Heldenplei­n. “Omdat ik echt geloof dat jongeren helden zijn, als ze de drempels van de veeleisend­e maatschapp­ij overwinnen.”

Chris Van Lysebetten, chemicus van opleiding, startte ooit met een kind dat ondersteun­ing nodig had. Van het een kwam het ander en ondertusse­n doet Habbekrats goed werk voor 2.500 kinderen over heel België.

Historisch bouwwerk

Sinds tien jaar loopt het project dus op volle toeren in Antwerpen. “De stad gaf ons de opdracht om voor alle kinderen binnen de Lei-

 ??  ?? Een basketring, een klimmuur of een skateramp: Habbekrats heeft het alle
Een basketring, een klimmuur of een skateramp: Habbekrats heeft het alle
 ??  ?? BART VAN LYSEBETTEN­S (27) Begeleider Habbekrats Antwerpen
BART VAN LYSEBETTEN­S (27) Begeleider Habbekrats Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium