Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Delhaize doet het niet fantastisc­h”

Nederlande­rs willen nieuwe strategie voor Belgische dochter

- KRISTOF SIMOENS

Het contrast kan niet groter: terwijl Ahold Delhaize zijn winst vorig jaar fors zag groeien, is de bedrijfswi­nst van de Belgische dochter Delhaize in het laatste kwartaal meer dan gehalveerd. “Tijd voor een nieuwe strategie”, zegt het Nederlands­e opperhoofd Dick Boer.

Laten we beginnen met het goede nieuws: Ahold Delhaize zag in 2017 zijn winst met bijna 70% stijgen tot 1,8 miljard euro, met dank aan gunstigere belastingt­arieven en eenmalige kosten. De jaaromzet klokte af op 62,7 miljard euro, een stijging met 1,7% als we geen rekening houden met wisselkoer­seffecten. Geen wonder dus dat topman Dick Boer het in zijn toelichtin­g van de jaarcijfer­s had over een “geweldig jaar”… behalve dan in ons land.

Delhaize zwakke broertje

Over de Belgische dochter was Dick Boer duidelijk: “Delhaize doet het niet fantastisc­h. Dat merken we allemaal.” Toen het concern eind januari zijn omzetcijfe­rs van 2017 bekendmaak­te, bleek dat de Belgische dochter er al vijf kwartalen op rij niet in slaagt om haar omzet op te krikken. Over heel 2017 realiseerd­e Delhaize een omzet van 4,9 miljard euro, een status quo. Maar vooral de winst oogt belabberd: de operatione­le winst (dus puur uit de verkopen) daalde met 9,1% tot 110 miljoen euro. In het laatste kwartaal daalde de winst zelfs 56% tot 13 miljoen euro.

Die daling schrijven ze op de hoofdzetel in Zaandam toe aan drie factoren. In zijn strijd met Lidl, Aldi en vooral Colruyt ziet Delhaize zich meer en meer genoodzaak­t om uit te pakken met straffe promoties à la ‘1+1 gratis’. Bovendien is er een “hoger dan verwachte minderverk­oop” in de 120 winkels die Delhaize zelf uitbaat (op een totaal van 724). En tot slot kampt de Belgische dochter met hogere logistieke kosten.

Meer Albert Heijn?

Een nieuwe strategie is dus nodig. Die zal Delhaize “in de eerste helft van dit jaar aankondige­n”, zei de topman van Ahold Delhaize. Toppriorit­eit is daarbij de stabiliser­ing van het marktaande­el en het opkrikken van de rendabilit­eit. Een forse klus voor de nieuwe CEO van Delhaize, Xavier Piesvaux. Weliswaar in nauw overleg met ‘zijn’ baas, Benelux-topman Wouter Kok, de Nederlande­r die ook nog eens het petje van CEO draagt van… Albert Heijn. En dus kan je er gif op innemen dat Delhaize nóg meer succeselem­enten zal kopiëren van zijn in ons land ‘kleine’ maar in de hele groep ‘grote zus’.

 ?? FOTO BELGA ?? Ahold Delhaizeto­pman Dick Boer: “Delhaize doet het niet fantastisc­h, dat merken we allemaal. Daarom is een nieuwe strategie nodig.”
FOTO BELGA Ahold Delhaizeto­pman Dick Boer: “Delhaize doet het niet fantastisc­h, dat merken we allemaal. Daarom is een nieuwe strategie nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium