Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze stond stil op het middenvak en zat te bidden achter het stuur”

Bestuurste­r heeft autopech in volle ochtendspi­ts op middenstro­ok E19 in Rumst

- THEO DERKINDERE­N

Maxime Van der Eecken (26) mag zich een echte held noemen. Toen hij eerder deze week op de middelste rijstrook van de E19 in Rumst een vrouw met autopech opmerkte, aarzelde hij niet en schoot hij haar te hulp. Met gevaar voor eigen leven kon hij de vrouw en haar wagen weghalen.

Veerle Janssens baat in Mechelen een kledingzaa­k uit. Toen ze maandagoch­tend met een vriendin naar de voorstelli­ng van een nieuwe kledingcol­lectie in Antwerpen reed, voelde ze dat er iets mis was met de motor van haar wagen. “Ik voelde dat er problemen waren met het vermogen van mijn auto en plots viel ik stil. Ik kon nog van de linker- rijstrook naar de middelste rijstrook bollen, maar daar was het helemaal afgelopen. Ik probeerde nog enkele malen opnieuw te starten, maar dat lukte niet meer. Zelfs mijn stuur blokkeerde omdat het stuurslot opsprong”, doet Veerle haar verhaal.

“Ik besefte dat we ons in een levensgeva­arlijke situatie bevonden. Er moest maar eens een vrachtwage­n op mijn auto inrijden of een gewone automobili­st zijn die onze auto te laat zou opmerken. Ik ben uitgestapt en ben achter mijn auto gaan staan. Ik zat bijna op mijn knieën om hulp te smeken dat er iemand ons van de E19 kon komen halen en dat we deze hachelijke situatie zouden overleven.”

Kleine file

Amper een goeie minuut later werd de smeekbede van Veerle Janssens verhoord. Maxime Van der Eecken (26) was onderweg van Kessel (Nijlen) naar zijn woonplaats Hamme en zag Veerle en haar wagen staan. “Ik twijfelde eerst nog of ik zou stoppen of zou verderrijd­en, maar ik zag die vrouw aan haar auto staan en merkte dat ze haar handen zo hield dat het leek alsof ze aan het bidden was. Ze leek te smeken dat iemand haar zou helpen en dat ze niet zou aangereden worden. Ik heb dan mijn wagen

voor de hare gezet, eveneens op de middelste rijstrook. Op dat ogenblik scheurden de auto’s ons voorbij”, vertelt Maxime. “Ik heb haar toegeroepe­n dat ze een fluohesje moest aantrekken en ben dan achter haar auto gaan staan. Ik ben teken beginnen te doen naar de andere automobili­sten om hen voor het gevaar te waarschuwe­n, zodat ze niet op de gestrande auto zouden botsen. Daardoor gingen verscheide­ne voertuigen in de remmen en ontstond er eigenlijk een kleine file.”

“Er is nog een andere auto gestopt en uiteindeli­jk stopte er

ook een bus op de rechterrij­strook. Zodra ik merkte dat ook die rijstrook versperd was, heb ik de wagen van Veerle naar de pechstrook geduwd en week meteen alle gevaar.”

Buiten adem

“Ik ben Maxime zo dankbaar. Hij heeft uiteindeli­jk zijn leven wel op het spel gezet om ons in veiligheid te brengen. Hij is mijn held”, glundert de vrouw. “Hij is ook diep geweest, want na zijn heldendaad was hij buiten adem. Ik heb

hem een dikke knuffel gegeven om hem te bedanken.” Maxime bleef vrij nuchter na zijn heldendaad. “Of ik bang ben geweest? Op het moment zelf niet. Op dat ogenblik was het de adrenaline die overheerst­e. Achteraf besefte ik natuurlijk wel dat we van geluk mogen spreken dat er geen ongevallen zijn gebeurd. Een held? Noem me alstublief­t niet zo. Ik heb gewoon mijn plicht gedaan. Als morgen hetzelfde gebeurt, dan zou ik opnieuw stoppen. Er is niets mooier dan iemand te kunnen helpen. Als ik straks zelf in de problemen zit, dan hoop ik ook dat er iemand mij ter hulp komt gesneld.”

Gisteren kwam Veerle haar held nog een keer extra bedanken in de winkel waar Maxime werkt. “Dat is ook heel bijzonder: we werken allebei als winkeliers in Mechelen en we kenden elkaar niet. Ik heb een kledingzaa­k en hij werkt in een optiekwink­el. De winkels liggen op amper enkele honderden meters van mekaar.”

MAXIME VAN DER EECKEN

Held “Of ik bang was? Op het moment zelf niet. De adrenaline overheerst­e toen ik daar stond.”

 ??  ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN
FOTO'S DIRK VERTOMMEN
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Gisteren zien Maxime en Veerle elkaar voor het eerst terug na het voorval van maandag.
FOTO DIRK VERTOMMEN Gisteren zien Maxime en Veerle elkaar voor het eerst terug na het voorval van maandag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium