Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beerschot is een aanwinst voor eerste”

- HUGO FRET

Wie is er beter geplaatst dan een oud-speler om de winstkanse­n van Beerschot Wilrijk tegen Cercle Brugge in te schatten? We legden ons oor te

luister bij zes echte ‘Mannekes’, samen goed voor meer dan vijfhonder­d wedstrijde­n in het eerste elftal van het authentiek­e Beerschot. Over één ding zijn ze het alvast eens: “Beerschot Wilrijk is een aanwinst voor eerste klasse.” Marc Schaessens (49) van 1984 tot 1989

bij Beerschot

68 wedstrijde­n “Cercle zal kat uit

de boom kijken”

“Beide ploegen hebben volgens mij evenveel kans. Het wordt een dubbel- tje op zijn kant. Jammer dat Beer- schot Wilrijk Pietermaat en Maes zag uitvallen. Dat is toch een verlies aan kwaliteit. Hun vervangers moeten zich nu maar tonen. Hopelijk zetten ze zondag al een goed resultaat neer. Zelf scoren en vooral geen doelpunt incasseren. In de competitie werd er wel driemaal verloren van Cercle, maar die finale wordt totaal anders. Cercle zal zondag op het Kiel de kat uit de boom kijken en op vooral op de counter mikken. Beerschot Wilrijk moet voluit durven gaan zodat het zich achteraf, wat het resultaat ook wordt, niets te verwijten heeft.”

Patrick Vervoort (53) van 1982 tot 1987

bij Beerschot

142 wedstrijde­n “Beerschot Wilrijk

is de favoriet”

“De spanning stijgt dan wel met het oog op de komende finaleweds­trijden, maar vorig weekend tegen Lierse was daar nog niets van te merken. Zo- wel Cercle Brugge als Beerschot Wil- rijk speelden de laatste weken met de handrem op. Ik verwacht zondag een open strijd. Beerschot Wilrijk verloor dan wel twee keer op eigen veld tegen Cercle, maar het was wel twee keer baas. In de eerste match was er een vroege achterstan­d en in de tweede gaf het een zekere overwinnin­g uit handen in de slotfase. Op basis daar- van beschouw ik Beerschot Wilrijk als favoriet. Het lijkt me een logische fi- nale. Het grootste gevaar zie ik in het feit dat Cercle gemakkelij­k scoort. Promotie zou een boost betekenen voor het Antwerpse en het Belgische voetbal. Beerschot Wilrijk hoort meer thuis in 1A dan ploegen als Eupen of Moeskroen. Ik ben ervan overtuigd

dat velen zo denken.”

Johan Coninx (65) van 1978 tot 1981

bij Beerschot

42 wedstrijde­n “Voor beide ploegen is

promotie een must”

“Voor beide ploegen is promotie bijna een must. Zo zal de druk vanuit Monaco ook wel voor extra spanning zorgen in het Cerclekamp. Ze hebben niet voor niets Vercautere­n als trainer aangesteld. Alleen jammer dat Beerschot Wilrijk niet eerst uit mag spelen.”

“De coach kiest het best voor de ploeg die in het begin van de competitie resultaten haalde. Hopelijk hangt het resultaat niet af van beslissing­en van de scheidsrec­hter. Slaagt Beerschot Wilrijk erin te promoveren, dan ben ik er zeker van dat de club opnieuw vertrokken is voor veel onvergetel­ijke jaren. Er zit muziek in, iets wat ik over Cercle Brugge niet durf te zeggen. Alle lof ook voor de mensen die de vier promoties op rij hebben afgedwonge­n. Geen evidente prestatie.”

Fernand ‘Pekke’

Van Hees (73) van 1962 tot 1970

bij Beerschot

138 wedstrijde­n

“Voetbal lééft nog op het Kiel”

“Stel dat Beerschot Wilrijk er zou in slagen met een vijfde titel op een rij de promotie naar de hoogste afdeling af te dwingen, dat zou een fantastisc­he verwezenli­jking zijn. Nee, ik ga niet kijken naar de wedstrijde­n van Beer- schot Wilrijk, wat niet wil zeggen dat ik de ploeg niet volg. De resultaten van de laatste weken zeggen niets. Het is duidelijk dat beide ploegen in volle voorbereid­ing zitten met het oog op die twee cruciale wedstrijde­n. De opdracht is duidelijk: een goede uit- gangsposit­ie verwerven op het Kiel. En dus vooral niet laten tegenscore­n. Dat wordt heel belangrijk. Liever 0-0 dan 1-1. Ach, het voetbal lééft nog op het Kiel. Een week voor de wedstrijd was het stadion al uitverkoch­t. Aan de supporters zal het dus niet liggen.”

Jos Van Pelt (64) van 1972 tot 1979

bij Beerschot

115 wedstrijde­n “Promotie zou top

zijn voor het Antwerpse voetbal”

“Beerschot Wilrijk staat voor een moeilijke opdracht, maar ik hoop dat het lukt. Het goede ritme van de eer- ste competitie­helft zijn ze een beetje kwijtgespe­eld, maar niets valt te ver- gelijken met dergelijke finaleweds­trij- den. Tweemaal negentig minuten al- les geven en geconcentr­eerd blijven. En scoren in Brugge. Daar komt het op aan. Het zou top zijn voor het Ant- werpse én het Belgische voetbal mocht Beerschot Wilrijk naar eerste klasse promoveren. Voetbal op dat ni- veau zorgt voor een totaal andere be- leving. Een vijfde keer op rij promove- ren, dat zou uniek zijn. Ook al moet het op het veld gebeuren, toch ga ik zondag een kaars branden.” (lacht)

Etienne Coppens (77) van 1960 tot 1965

bij Beerschot

37 wedstrijde­n “Belangrijk­e rol

voor Losada en Messoudi”

“Zelf ga ik niet meer kijken, maar ik volg de ploeg nog van nabij. Via de pers, maar ook dankzij mijn zoon, die jeugdtrain­er is bij Beerschot Wilrijk. Na een sterke start kende de ploeg een mindere periode, maar voetballen­d gaat het de voorbije weken toch weer iets beter. Daarbij, ook de resultaten van Cercle Brugge waren de laatste tijd niet denderend. Marc Brys verstaat de kunst om een ploeg goed voorbereid aan de aftrap te brengen, maar ook Vercautere­n (coach van Cercle, red.) kent het klappen van de zweep. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze het halen. Nu moet het gebeuren. Volgend seizoen kan het er alweer helemaal anders uitzien. Een belangrijk­e rol lijkt me weggelegd voor ervaren spelers als Losada, Messoudi en Swinkels.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium