Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autistisch­e jongen kan niet verder zonder vermiste kat

Rayan uit Hoboken redde dier dat niet kan springen vorige maand nog bij woningbran­d

- SYLVIA MARIËN Wie het gezin van Nadia kan helpen, kan mailen naar nady@outlook.be

Door een bliksemins­lag en brand raakte het gezin van Nadia Ould Aissa uit Hoboken vorige maand alles kwijt. “Maar dat Bibi sinds zondag weg is, onze kater met een beperking, is werkelijk veel erger”, zegt Nadia. “Zeker voor Rayan, onze zoon met autisme. Hij redde Bibi uit de brand en mist hem enorm.”

Een driehonder­dtal flyers liet Nadia printen. Samen met haar vier kinderen ging ze die gisteren overal in hun buurt bussen. Ook via Facebook werd het opsporings­bericht voor de Britse korthaar Bibi honderden keren gedeeld. “Het lijkt wel alsof iedereen meeleeft”, zegt Nadia. “Dat doet erg deugd.”

Op 18 januari sloeg ’s avonds de winterblik­sem in op het dak van de pas gerenoveer­de woning van het gezin van Nadia, in de Heidestraa­t in Hoboken. “Ik dacht dat er een bom viel, zo hard was de knal”, zegt Nadia. “Alles viel uit, het werd in één klap pikdonker. Mijn zonen Zakaria (14) en Rayan (11) waren boven op hun kamer, samen met onze kater Bibi. Die schrok ook enorm en sprong weg, maar Rayan pakte hem meteen op om hem bij de buren in veiligheid te brengen. De brand- en waterschad­e bleek later enorm. Vooral Rayan was nadien zo blij dat hij zijn lieveling uit ons huis had kunnen redden.”

Aanvoelen

“Rayan heeft autisme”, vertelt Nadia. “Bibi heeft bij ons thuis echt iets teweeg gebracht. Vorig jaar hebben we hem gekocht bij mensen die ons terloops meldden dat het een kater met een motorische beperking is. Hij kan niet springen, zijn kopje trilt bij spanning en hij kan niet echt klauwen, dus blijft hij gauw haperen. Rayan heeft naast zijn autisme ook een spraaktaal­ontwikkeli­ngsstoorni­s en met hun beperkinge­n vinden die twee elkaar altijd. Bibi wil door mij of de kinderen bijvoorbee­ld niet worden opgepakt, maar wel door Rayan. Die voelen elkaar gewoon sterk aan. Sinds Bibi er is, vertelt Rayan op school honderduit over zijn vriend. Dat deed hij voordien nooit.”

Sociale vaardighed­en verbeteren

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat honden, katten en andere huisdieren de sociale vaardighed­en van kinderen met autisme kunnen verbeteren. Zij staan namelijk niet altijd open voor interactie met anderen, maar wanneer ze een band hebben met een huisdier en iemand stelt daar vragen over, dan reageert een kind sneller, stelt een studie in de VS.

Sinds de brand is het gezin overdag wel thuis om de woning weer op te knappen, ’s nachts kamperen ze met zessen zo’n beetje overal omdat het dak nog openligt. “Bibi logeert voorlopig bij mijn moeder, maar we nemen hem geregeld mee naar huis om buiten rond te kunnen lopen en met de kat van de buurman te spelen”, zegt Nadia. “Zondag was hij ineens weg. We hebben intussen al uren en uren gezocht. Hij is beperkt en raakt dus normaal niet zomaar uit een benarde situatie. En dan met deze kou ...”

“Rayan kan het allemaal niet plaatsen, hij vraagt zich af met welke reden Bibi is verdwenen. We blijven zoeken en heel wat mensen kijken mee uit. Laat ons hopen dat we snel opnieuw kunnen beginnen, mét Bibi.”

 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Nadia Ould Aissa met twee van haar vier kinderen, Rayan (11) en Sophia (13).
FOTO WALTER SAENEN Nadia Ould Aissa met twee van haar vier kinderen, Rayan (11) en Sophia (13).
 ?? FOTO RR ?? Rayan met zijn Bibi.
FOTO RR Rayan met zijn Bibi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium