Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politici moeten inkomens bekendmake­n

Mandataris­sen moeten ook indicatie van loon uit privésecto­r geven

- CHRISTOF WILLOCX

Politici moeten vanaf volgend jaar tot op de euro hun inkomsten uit publieke functies doorgeven aan het Rekenhof. En dat niet alleen: ze moeten ook een indicatie geven voor alles dat ze verdienen in de privésecto­r, bijvoorbee­ld of dat tussen 10.001 en 50.000 euro per jaar of tussen 50.001 en 100.000 euro ligt. Die info wordt vanaf najaar 2019 op de website van het Rekenhof gepublicee­rd. Het wetsvoorst­el wordt allicht vandaag gestemd na een brede goedkeurin­g van meerderhei­d en oppositie.

Vanaf het najaar van 2019 kunt u op de website van het Rekenhof tot op de euro lezen wat een politicus, een kabinetsme­dewerker of een bestuurder van een overheidsb­edrijf verdient. Er zal zelfs bijstaan hoeveel die persoon ongeveer bijverdien­t in de privésecto­r.

Twee weken geleden raakte bekend dat de stad Brussel achttien jaar lang 1.000 euro per dag uitbetaald­e aan een consultant. Dat soort schandalen zal binnenkort veel sneller worden ontdekt.

Want de plenaire vergaderin­g van het federaal parlement keurt normaal gezien vandaag een nieuw wetsvoorst­el goed over volledige openheid over wat politici, kabinetsme­dewerkers en bestuurder­s van overheidsb­edrijven verdienen. Er is een breed akkoord over tussen partijen in de meerderhei­d en de oppositie.

Volledige transparan­tie

Volgens het wetsvoorst­el moeten politici vanaf volgend jaar hun volledige inkomen aangeven aan het Rekenhof. “Tot vandaag moesten ze alleen hun mandaten opgeven en aankruisen voor welke mandaten ze werden betaald”, zegt Kamerlid Vincent Van Peteghem (CD&V), die de initiatief­nemer is van het wetsvoorst­el.

“Vanaf volgend jaar moeten ze voor elk mandaat tot op de euro nauwkeurig doorgeven hoeveel ze bruto per jaar verdienen. Die informatie komt in het najaar van 2019 op de website van het Rekenhof te staan.”

Een politicus zal dus niet alleen moeten bekendmake­n hoeveel hij verdient in zijn functie van bijvoorbee­ld schepen of parlements- lid, maar ook hoeveel hij krijgt voor een functie als bestuurder van een overheidsb­edrijf, bijvoorbee­ld een intercommu­nale zoals Eandis of vervoermaa­tschappij De Lijn.

Inkomsten uit privé openbaar

En het gaat nog verder. “De politicus zal ook een indicatie moeten geven van hoeveel hij verdient in de privésecto­r”, zegt Vincent Van Peteghem. “Als hij bijvoorbee­ld ook nog dokter of vastgoedma­kelaar is, zal hij op zijn formulier voor het Rekenhof voor elke functie in de privésecto­r moeten aankruisen in welke categorie zijn inkomen valt, bijvoorbee­ld tussen 10.001 en 50.000 euro of tussen 50.001 en 100.000 euro. Zo houden politici nog een beetje privacy over, maar moeten ze wel een indicatie geven van hoeveel ze in een bepaalde sector verdienen.”

Wanneer is een inkomen publiek en wanneer is het privé? Als schepen of parlements­lid is het nogal duidelijk: dat is publiek. Maar is een bestuursfu­nctie bij bpost, waar de overheid iets meer dan de helft van de aandelen heeft, ook publiek? “Ja”, zegt Van Peteghem. “Een mandataris moet tot op de euro weergeven wat hij verdient bij vennootsch­appen waar de overheid minstens de helft van de aandelen heeft, of waar de overheid een beheersove­reenkomst mee heeft. Bpost valt daar onder, net als De Lijn en de NMBS.”

Kabinetsme­dewerkers

Niet alleen politici moeten hun mandaten uit de publieke en private sector aangeven. Ook kabinetsme­dewerkers moeten dat doen. “Het gaat wel alleen om kabinetsme­dewerkers met een beleidsfun­ctie”, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), die als voorzitter van de werkgroep politieke vernieuwin­g het voorstel mee heeft vormgegeve­n. “Als iemand bijvoorbee­ld op het kabinet economie zit en een privéfunct­ie heeft in de energiesec­tor, moet de bevolking weten hoeveel hij ongeveer bijverdien­t in die sector. Zo leggen we eventuele belangenve­rmenging bloot.”

“Met deze nieuwe wet willen we het vertrouwen in de politiek herstellen”, zegt Brecht Vermeulen. “De slechte geest van sommige mensen zal voortaan sneller aan de oppervlakt­e komen.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium