Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waar politici zoal mee wegkomen

- Dirk Hendrikx Redacteur

E rgens in 2019 zullen we op de website van het Rekenhof kunnen lezen hoe het precies zit met de mandaten en de verloning van de volgende beroepsgro­epen: ministers, parlements­leden, schepenen, hoge ambtenaren, kabinetsme­dewerkers, bestuurs- en directiele­den van intercommu­nales en bestuurder­s van alle bedrijven en vzw’s waar de overheid het voor het zeggen heeft, zoals De Lijn en Eandis. Alles komt op tafel, open en bloot.

Politici zullen over wat ze verdienen in privéfunct­ies of in hun beroep buiten de politiek een categorie moeten aangeven (tussen 5.001 en 10.000 euro per jaar, tussen 10.001 en 50.000, tussen 50.001 en 100.000 euro). Dat hoeft dus geen bedrag tot op de euro te zijn, omdat de wetgever ook niet al te voyeuristi­sch wil zijn.

Een en ander is het resultaat van een wetsvoorst­el van CD&V-parlements­lid Vincent Van Peteghem dat vandaag in het parlement voorligt. Opvallend is dat twee nieuwe groepen mee in het vizier komen: de kabinetsme­dewerkers en de bestuurder­s van bedrijven waar de overheid een beheersove­reenkomst of de meeste aandelen heeft. Zo zal ook een wat schimmige figuur als Jean-Claude Fontinoy, rechterhan­d van Didier Reynders en spin in vele webben, openheid moeten geven over mandaten. En blijkbaar komt het voor dat kabinetsme­dewerkers een centje bijverdien­en in de privé. Zo zouden medewerker­s van financiën tegen betaling infosessie­s over fiscale wetgeving hebben gehouden. Dat roept deontologi­sche vragen op.

Het ultieme doel van de wet is het tegengaan van belangenve­rmenging en graaicultu­ur – de verloning moet in verhouding staan met het geleverde werk.

Transparan­tie is dan een stevige opstap, maar sluit het een noch het ander uit. Of, zoals Guy Verhofstad­t, liberaal fractielei­der in het Europees Parlement, het zei in

Humo: “Op onze website kan iedereen zien wie wat verdient en wie waar bijklust. Als iemand ergens problemen mee heeft, moet hij maar niet op die politicus stemmen.”

Verhofstad­t zelf is bestuurder bij investerin­gsmaatscha­ppij Sofina en strijkt daar jaarlijks 143.000 euro voor op. Hij was ook enkele jaren bestuurder bij rederij Exmar, goed voor jaarlijks 60.000 euro. Dat roept de vraag op over mogelijke belangenve­rmenging. Wat als er een regelgevin­g voor investerin­gsmaatscha­ppijen of rederijen voorligt in het Europees Parlement? Verhofstad­t kiest voor de aanval als beste verdedigin­g: laat het oordeel maar aan de kiezer.

Het aantal stemmen als morele graadmeter? Dat wringt en je moet er in een academisch­e cursus ethiek waarschijn­lijk niet mee afkomen. Maar het is al een goed begin dat de kiezer tenminste precies geïnformee­rd wordt. Elke politicus kan dan zo nodig voor zichzelf uitzoeken waar hij mee wegkomt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium