Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer jonge daders én slachtoffe­rs

- (brip)

Antwerpen

Bijna 1 op de 10 Antwerpena­ren wordt jaarlijks het slachtoffe­r van een crimineel feit, dat blijkt uit cijfers van de stad. Bovendien worden de daders en slachtoffe­rs steeds jonger.

Uit cijfers die Vlaams Belang bij de stad opvroeg, blijkt dat de criminalit­eit in Antwerpen erg hoog blijft: 41.000 tot 42.000 slachtoffe­rs per jaar. Dat betekent dat bijna 1 op de 10 Antwerpena­ren jaarlijks slachtoffe­r is. Een opvallend cijfer is de leeftijd van de slachtoffe­rs: het aantal jongeren, tot 17 jaar, neemt toe.

Maar ook de daders van criminele feiten lijken steeds jonger te zijn. “Meer dan 1 op de 10 verdachten van een crimineel feit is minderjari­g”, zegt gemeentera­adslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Vooral bij diefstalle­n met geweld en diefstalle­n met gebruik of vertoon van een wapen is het aandeel minderjari­gen hoog: 25% en 37%. “Zoals duidelijk is geworden in de gebiedssca­n in Borgerhout (een onderzoek

naar de criminalit­eit daar,

red.), zijn er steeds meer jongeren die opgroeien in het criminele milieu. Ook in andere wijken, zoals het Kiel en AntwerpenN­oord, is dit het geval. Voor hen is criminalit­eit het nieuwe normaal geworden”, klinkt het.

Voor Dewinter was de uitkomst van de gebiedssca­n in Borgerhout geen nieuwe informatie. “Dit was onvermijde­lijk. Als je in een gecriminal­iseerde samenlevin­g leeft zonder alternatie­ven, dan is het niet meer dan normaal dat minderjari­gen uitgroeien tot ‘kindercrim­inelen’.”

Aantal slachtoffe­rs gedaald

Nochtans blijkt dat het aantal slachtoffe­rs in 2016 (van 2017 zijn nog geen cijfers) in het algemeen wel gedaald is tegenover 2015. “Maar dat is relatief”, zegt Dewinter, “In zo’n gecriminal­iseerde samenlevin­g voelen slachtoffe­rs zich veel minder geroepen om naar de politie te stappen, omdat er voor hen te veel op het spel staat.”

“Dit belooft weinig goeds. Deze cijfers leggen een enorme hypotheek op de toekomst. Er moeten dringen stappen ondernomen worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium