Gazet van Antwerpen Stad en Rand

19 telefoontj­es over dolle schutter, maar niemand luisterde

- KARIN DE RUYTER

De lokale politie van Broward County in Florida heeft tientallen alarmerend­e tips genegeerd over Nikolas Cruz, die onlangs 17 mensen doodschoot in zijn school. Draagt de sheriff daarom mee schuld voor het drama? Het zwartepiet­en over de verantwoor­delijkheid is begonnen.

Vrij snel na de schietpart­ij was al bekendgera­akt dat er op de tiplijn van de FBI eerder een bericht was binnengeko­men over Nikolas Cruz. Dat werd echter niet doorgestuu­rd naar het FBI-bureau in Florida. Ook de lokale politie gaf geen gevolg aan tal van ongeruste telefoontj­es die binnenliep­en over het gedrag en het wapenbezit van Cruz.

Sheriff Scott Israel van Broward County gaf toe dat er de voorbije jaren 23 van dergelijke telefoontj­es over Nikolas Cruz en zijn broer Zachary binnenkwam­en bij zijn bureau. Maar het waren er dubbel zoveel, meldde CNN op basis van een logboek van zijn bureau. Tussen 2008 en 2017 kwamen er 45 telefoontj­es binnen.

Bij de eerste oproepen was Nikolas Cruz maar 9 jaar oud. In de telefoontj­es was er sprake van iemand die “geestelijk ziek” was, van huishoudel­ijk geweld, van een vermiste persoon ... Maar van de meeste oproepen werd geen schrifteli­jk verslag opgemaakt.

“Kunnen niets doen”

Negentien oproepen hadden betrekking op Nikolas Cruz zelf. Vijfentwin­tig telefoons gingen over zijn jongere broer Zachary – omdat die was weggelopen, of zijn moeder had geslagen.

Met Nikolas ging het in de loop der jaren van kwaad naar erger, aldus CNN. In 2016 waarschuwd­e een buurvrouw dat hij op Instagram had gezegd dat hij van plan was “de school overhoop te schieten”. Ze smeekte de politie naar eigen zeggen om tussenbeid­e te komen. Maar volgens de tvzender kreeg ze te horen dat de agenten niets konden doen voor hij echt iets verkeerds deed.

Na de dood van zijn moeder, op 1 november vorig jaar, kwamen er van familieled­en en anderen meldingen dat Nikolas Cruz een heel arsenaal van vuurwapens en messen had verzameld. Maar omdat hij sinds het overlijden van zijn moeder van het ene gezin naar het andere verhuisde, kregen ook die oproepen geen opvolging.

Toch vond sheriff Israel, in een interview met CNN afgelopen zondag, niet dat zijn bureau gefaald had. “Ik kan alleen verantwoor­delijkheid opnemen voor wat ik wist. Ik heb fantastisc­h leiding gegeven aan dit bureau.”

“Instructie­s gevolgd”

Meteen na de schietpart­ij had Israel vooral een van zijn agenten met de vinger gewezen: Scot Peterson, die als agent op de school zelf werkte. Die had niet ingegrepen toen de schietpart­ij in de school begon, bleek uit videobeeld­en en getuigenis­sen. Hij was zelfs de school niet binnengega­an. Peterson werd geschorst, maar wachtte de uitslag van een intern onderzoek niet af en nam ontslag. Donald Trump suggereerd­e dat hij een “lafaard” was – de president zelf zou “zelfs ongewapend” de school binnengega­an zijn, zei hij.

Via zijn advocaat reageerde Peterson maandag voor het eerst op die beschuldig­ingen. Toen de schietpart­ij begon, had hij gedaan wat hij volgens de politie-instructie­s moest doen: “als er geschoten wordt, zoek je dekking en communicee­r je met andere opgeroepen agenten”. Hij dacht eerst ook dat buiten, en niet in de school zelf geschoten werd. Hij had zich dus helemaal niet als een lafaard gedragen, zei zijn advo-

caat. Inmiddels is ook sheriff Israel het mikpunt van heftige kritiek geworden. Rick Scott, de Republikei­nse gouverneur van Florida, heeft een onderzoek gevraagd naar zijn functioner­en, en Republikei­nse volksverte­genwoordig­ers hebben zijn schorsing geëist. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij politieke motieven meespelen, schreef The Washington Post dinsdag: de (verkozen) sheriff is een stemmenkan­on voor de Democraten in Broward County waar bijna 2 miljoen mensen wonen. Intussen maakt de wapenlobby dankbaar gebruik van het vermeende politiefal­en om alle pogingen tot de inperking van het wapenbezit af te weren.

 ??  ??
 ??  ?? Sheriff Scott Israel wordt bekritisee­rd sinds de schietpart­ij in een school in Florida.
FOTO EPAEFE
Sheriff Scott Israel wordt bekritisee­rd sinds de schietpart­ij in een school in Florida. FOTO EPAEFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium