Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zal altijd graag terugkeren naar de Freethiel”

Ibrahima Seck wil zaterdag met Genk Playoff 1ticket veiligstel­len op veld van zijn exclub

- MARNIK GEUKENS

Voor Ibrahima Seck is het zaterdag weer een beetje thuiskomen. De 28jarige Senegalees is dit weekend met Genk te gast op de Freethiel. “Ik heb er nog veel vrienden, maar deze week praat ik met niemand uit Beveren. Nu telt er maar één ding: winnen met Genk.”

Nee, zelfs geen plagerige sms’jes of onderhuids­e prikjes via de sociale media, zweert Ibrahima Seck (28). “Ik wil me concentrer­en op deze belangrijk­e wedstrijd. Want hoe gelukkig we ook zijn met de huidige gang van zaken: we staan nog altijd nergens. We staan in de finale van de beker, maar die is alleen belangrijk als je wint. En om in Play-off 1 te geraken, hebben we nog minstens één overwinnin­g nodig. Hopelijk kunnen we die zaterdag al pakken op de Freethiel.”

Heb je al een idee hoe je zal ontvangen worden door de thuissuppo­rters?

“Ik kan me voorstelle­n dat sommige supporters het niet leuk vinden dat ik nu voor een andere club speel. Ik kan alleen maar zeggen dat ik tot de laatste minuut alles gegeven heb voor Waasland-Beveren. Ik heb mijn werk er dag na dag plichtsbew­ust gedaan. De aanbieding van Genk kwam op het juiste moment, ik wilde graag een nieuwe stap zetten in mijn carrière. Zo zit het leven van een profvoetba­ller nu eenmaal in mekaar. Kunnen mensen daar niet mee leven, dan is dat voor hen. Ik zal me puur op de wedstrijd concentrer­en.”

Ben je na je transfer nog met vervelende reacties geconfront­eerd?

“Nee, de verhuis is heel snel gebeurd. Daags na mijn transfer heb ik mijn woonst in Melsele ingeruild voor Dilsen. Ik ben dus niet meer in de buurt van Beveren geweest. Maar ik zal er altijd graag terugkomen. Het was mijn eerste club in België en ik heb me er heel goed verder kunnen ontwikkele­n.”

Jouw transfer naar Genk was een stap vooruit.

“Genk is een grotere club, ja. Dat merk je aan het palmares en de accommodat­ie. Het is een club die prijzen wil pakken. Dat is precies wat ook ik op mijn 28e eindelijk wil. Je hebt als voetballer pas een topcarrièr­e gehad als je titels en bekers hebt kunnen winnen. Hopelijk is het over enkele weken op de Heizel al raak.”

Jullie staan in die bekerfinal­e dankzij een kopbalgoal van jou in de terugmatch van de halve finales tegen Kortrijk. Een hoogtepunt in je carrière?

“Voor mij was dat op het moment zelf een doelpunt als een ander. Ik besefte het belang van die goal pas nadat de scheidsrec­hter de wedstrijd had afgefloten De ontlading bij onze supporters was zo groot dat je meteen voelt hoe fel iedereen binnen deze club naar een nieuw succes hunkert.”

Je miste sinds je komst naar Genk geen minuut in negen wedstrijde­n. Daarin pakten jullie 14 op 21 en de kwalificat­ie voor de bekerfinal­e. Had je vooraf verwacht dat je integratie zo vlot zou verlopen?

“Toch wel. Ik speelde bij Waasland-Beveren ook elke minuut en werd naar Genk gehaald omdat er veel blessures waren op het middenveld. Natuurlijk liep het de eerste wedstrijde­n niet altijd even vlot, ik arriveerde hier pas drie dagen voor de match tegen Anderlecht. Het duurt even vooraleer je weet hoe je ploegmaats lopen, waar ze de bal het liefst hebben. Maar ik kende de competitie en de trainer goed, ik wist wat van mij verwacht werd. Daarom was ik er zeker van dat het snel zou loslopen.”

Je speelde als defensieve midden velder, maar ook als ‘nummer acht’. Waar ligt je voorkeur?

“Mijn voorkeur ligt waar de trainer wil dat ik speel. Altijd in functie van het team. Als ik met Dries Wouters speel, krijg ik meer offensieve vrijheid. Speel ik met Ruslan Malinovsky­i, dan moet ik er alles aan doen om hem zoveel mogelijk vrijheid te geven.”

Stellen we de vraag anders: op welke positie komen je kwaliteite­n het best tot hun recht?

“Als box-to-boxspeler, dat sluit het dichtst aan bij mijn natuur. Ik heb de fysieke capaciteit­en om de ploeg mee op sleeptouw te nemen.”

In de kleedkamer vond je ook snel je plaats.

“Dat is niet verwonderl­ijk in zo’n fijne spelersgro­ep. Vooraf kende ik alleen Siebe Schrijvers van bij Waasland-Beveren, maar al snel klikte het met iedereen.”

We zagen je dinsdag nog ravotten met Thomas Buffel op training.

(Lacht) “Onze kapitein haalt voortduren­d fratsen uit met iedereen. Het typeert de sfeer in de groep. Dat zie je ook op het veld: het is de wil die vaak doet winnen. Bovendien werken we hard en zit er veel kwaliteit in deze groep. Dat verklaart onze goede resultaten. Ze verrassen me niet. Met deze ploeg moeten we hoog durven mikken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium