Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De dag dat zelfs Club Brugge staakte

- (gma)

Zo gestructur­eerd als bij De Lijn of de NMBS verliep het niet, maar dertig jaar geleden had de voetbalwer­eld zijn eigen stakingsve­rhaal. Een dispuut rond premies leidde in 1988 tot een korte, maar vooral krachtige staking bij Club Brugge. Relaas uit de kleedkamer van hoe het toen echt verlopen is. Of toch hoe de hoofdrolsp­elers van toen het zich nu nog vaag herinneren.

De Nederlande­rs hebben zelfs hun eigen bus gestuurd. De materiaalm­annen zijn al bezig met inladen, in de kleedkamer van het Jan Breydelsta­dion maakt de voltallige spelersgro­ep zich klaar om richting VV Sluiskil te vertrekken. De Nederlands­e amateurplo­eg heeft Club Brugge uitgenodig­d voor een vriendenma­tch. Een promostunt­je. Een Belgische topploeg op bezoek, dat maakt het jaar financieel meteen goed. En voor Club is zo’n bezoekje aan Zeeland veeleer een teambuildi­ng. Niet de match, maar wel het bijhorende etentje en boottochtj­e zijn de zaken waar de groep naar uitkijkt. Zelfs op een amoureuze, competitie­loze dag als zondag 14 februari.

Tot kapitein Jan Ceulemans de kleedkamer binnenwand­elt. “Mannen, we stappen die bus niet op.” De kleedkamer kijkt op. Franky Van der Elst maakt snel de berekening. “Zo’n gewonnen oefenmatch levert zo’n 5.000 frank op. Dat is makkelijk verdiend.”

Ceulemans: “De onderhande­lingen die de spelersraa­d en ik voeren met het bestuur over de premies voor de match tegen Panathinai­kos zitten muurvast. Ik ben het beu. We hebben tijdens deze UEFA-bekercampa­gne al zo’n boerenjaar gekend. In Zenit verloren, thuis met 5-0 gewonnen, bij Rode Ster Belgrado verloren, thuis met 4-0 gewonnen, op Borussia Dortmund verloren, thuis met 5-0 gewonnen. Altijd ongeloofli­jke comebacks. De premies die ik onderhande­lde voor die rondes vormden geen probleem. Maar nu we in de kwartfinal­es staan, sturen ze ons van het kastje naar de muur. En het is niet zo dat we nu plots veel meer vragen. Toch, trainer?”

Henk Houwaart: “Ik moei me er niet mee. Jan, jij bent mijn verlengstu­k in de kleedkamer en de baas van de ploeg. Ik wil gewoon dat dit hier rap is opgelost. Praat met het bestuur, hé.”

Ceulemans: “Maar dat heb ik al gedaan. Met Vanhove (Antoine Vanhove, algemeen directeur, red.), maar die kan natuurlijk niets beslissen zonder de goedkeurin­g van Van Maele (Michel Van Maele, afgevaardi­gd bestuurder,

red.). Mijn gesprekken met hem werden vaak uitgesteld of hebben tot niets geleid. Ik ben zelfs eens speciaal naar de Brusselse Grote Markt geweest om daar in de Bank Brussel Lambert met Deldaele (bestuursli­d en man van de centen Marcel Deldaele, red.) te praten, maar dat werd ook niets. De communicat­ie gaat te traag. De ene week een voorstel, de volgende week een antwoord. En wat we willen, is kennelijk niet mogelijk. Club Brugge is een familie, maar ik zeg dat we moeten staken. De korte pijn.”

Tienduizen­d frank

De meerderhei­d van de kleedkamer knikt instemmend. Zij herinneren zich nog goed hoe Ceulemans de voorbije weken steeds kwam vertellen dat er nog geen akkoord was, dat het bestuur niet inschikkel­ijk wilde zijn. De spelers hebben een laag basisloon. Een Europese premie van een paar tienduizen­d frank per punt is de grootste bron van inkomsten. Het idee van een staking werd al eens geopperd, de dag voor de verplaatsi­ng naar Nederland had er een doorbraak moeten komen. Maar die kwam er niet. De jongere spelers zoals Leo Van Der Elst - “Als de Caje iets zegt, moet je goed naar hem luisteren” - gaan mee in de staking. Relatief nieuwe buitenland­ers zoals Denis van Wijk - “Al eens geprobeerd

om voor de Caje als eerste op de massagetaf­el te gaan liggen?” - volgen gedwee hun

‘big boss’.

Franky Van der Elst: “Ik vind het wel jammer voor die Nederlande­rs. Ze hebben zelfs een bus gestuurd om ons te komen ophalen.”

Buiten wordt die bus verder ingeladen. Voorzitter Fernand De Clerck wordt ondertusse­n opgebeld om hem op de hoogte te brengen van de beslissing. Ook secretaris Jacques De Nolf wordt ingelicht en reageert kwaad. “Nu gaan wij tot een financieel vergelijk moeten komen met die mensen. Dit kan toch eigenlijk niet?”

Het bestuur noemt de reactie van de spelers onvolwasse­n en on-Brugs en leest hen via de krant publiekeli­jk de levieten. Er wordt zelfs gedreigd met sancties.

Geen sanctie

Iedereen lijkt op ramkoers te liggen met elkaar, maar een dag na de afgelaste match gaan de emoties alweer liggen. Maandag traint de spelersgro­ep gewoon, Ceulemans wordt weer bij het bestuur verwacht om verder te onderhande­len en dinsdag spreekt hij de groep al toe. “Mannen, het is al opgelost. We hebben een akkoord. Niet voor het bedrag dat we wilden, maar toch een klein beetje meer dan we eerst zouden krijgen. ’t Is

redelijk. Zo’n Europese kwartfinal­e kunnen we ook niet laten schieten, hé. De premies voor een eventuele halve finale en finale liggen trouwens ook al vast.”

Franky Van der Elst: “En er komt ook geen sanctie. Niemand krijgt een boete, niemand moet sportief aan de kant gaan staan. Ze waren hier wat geschrokke­n en riepen wat dingen, maar het zal nu wel koelen zonder blazen. We leggen ons nu wel wat druk op voor die matchen tegen Panathinai­kos. We kunnen ons maar beter kwalificer­en.”

Dat gebeurt ook. Na een 2-2 in Griekenlan­d wint Club op 16 maart in eigen huis met 1-0. Het gedeukte imago na de staking licht weer op en de spelers innen met veel plezier hun hard onderhande­lde premie. Iedereen tevreden. Zelfs VV Sluiskil. Dat krijgt niet veel later een nieuwe oefenwedst­rijd tegen Club Brugge. Eentje die wel zal doorgaan. De voetbalsta­king is officieel voorbij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium