Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De 10 werken van Devroe

De nieuwe sportief directeur van paarswit wacht een loodzwaar takenpakke­t

-

Luc Devroe was als vertrouwel­ing van Marc Coucke al in december op de hoogte dat de miljardair Anderlecht wilde overnemen. Hij zweeg als een graf, maar maakte toen al een waardebepa­ling van de huidige spelersgro­ep.

Op een dag vind je de job van je leven en dan ben je weg natuurlijk. Luc Devroe (52) wordt de nieuwe sportief directeur van Anderlecht, maar of de job van zijn leven ook Devroe zijn droomjob wordt? Bij paarswit wacht hem zo’n zware opdracht dat een mens er nerveus van zou worden. Zijn tien werken.

Spelersgro­ep inschatten

1 Zijn eerste taak is wel al volbracht.

Luc Devroe was als vertrouwel­ing van Marc Coucke al in december op de hoogte dat de miljardair Anderlecht wilde overnemen. Hij zweeg als een graf, maar maakte toen al een waardebepa­ling van de huidige spelersgro­ep van paars-wit. Belangrijk, want met uitgaande transfers moet Devroe straks de 30 miljoen schulden helpen afbouwen. Bij KVO bewees de manager wel dat hij spelers kan verkopen met een meerwaarde: Dimata voor 11,5 miljoen naar Wolfsburg, Marusic voor 6,5 miljoen naar Lazio en ook Jordan Lukaku voor 4 miljoen naar Lazio.

Toppers willen weg

2 Anderlecht zal enkele sterkhoude­rs

verliezen. Aan Dendoncker en Kara is door het oude management beloofd dat de club zal meewerken aan een transfer. Trebel, die zich nu al begeerd voelt in Duitsland en Frankrijk, denkt aan een vertrek en voor zijn hattrick tegen Moeskroen zag Teodorczyk zijn toekomst ook elders. Devroe kan niet alle sterkhoude­rs laten gaan en daarom vreest Dendoncker nu al dat de belofte (van Van Holsbeeck) niet zal worden gerespecte­erd. “Ik weet niet of Dendoncker zal vertrekken”, counterde Coucke in ‘Extra Time’. “Er staat niets op papier. Al weet ik ondertusse­n ook dat je spelers die echt willen vertrekken beter niet te lang tegenhoudt.”

Huurlingen houden/dumpen

3liefst In de huidige kern zitten maar

vijf spelers die door Anderlecht worden gehuurd: Sels van Newcastle, Markovic van Liverpool, Bruno van RB Leipzig, Onyekuru van Everton en Saief van Gent. Alleen voor Saief is er een aankoopopt­ie, maar die bedraagt 3,5 miljoen. Die zal gelicht (moeten) worden, ook al is dat een flinke duit. Voor Markovic en Bruno is er wellicht geen plaats meer en Onyekuru zal zelf niet willen blijven. Devroe zal wel de situatie van Matz Sels bekijken met Newcastle, maar de keeper heeft daar een miljoenenl­oon, waardoor hem definitief overnemen niet evident wordt.

Jonge toppers halen

4Coucke Bij KVO hadden Devroe en

niet de gewoonte om spelers te huren. Ook bij Anderlecht moet dat uitzonderl­ijk worden. De meeste transfers zullen definitief zijn, liefst spelers met een latere meerwaarde. Vandaar dat Oostendeve­rdediger Antonio Milic (22) al in beeld is. Al liet Devroe zich - in naam van KVO - onlangs ontvallen dat “niet alleen Anderlecht interesse toont.” Oude bekende Landry Dimata (20) als spits huren van Wolfsburg zou wel kunnen. Coucke in ‘Extra Time’: “Als Dimata een jaar bij ons wil spelen: met plezier. Hij is te vroeg naar het buitenland gegaan. Hij was beter eerst bij een Belgische topclub gepasseerd.”

Jeugd ontdekken

Bij KVO was er weinig aan5dacht

voor de jeugd, maar bij Anderlecht zit daar meer potentieel. Devroe kan er talenten als Lokonga, Amuzu of Dauda doorschuiv­en naar de A-kern. Zeker omdat Coucke de salarismas­sa van de A-ploeg naar beneden wil halen. Trainer Hein Vanhaezebr­ouck zette dat proces al noodgedwon­gen in gang. “Als we nu enkele jongeren lanceren, moeten we deze zomer misschien minder buitenland­se transfers doen.”

Huurlingen terughalen/verkopen

Anderlecht heeft negen uitge6leen­de

spelers. Jongens als Badji (Kayserispo­r) of Lambrecth (La Louvière) hebben geen toekomst meer bij de landskampi­oen. Keeper Davy Roef (Waasland-Beveren) staat niet te springen om terug te keren, terwijl spitsen Leya Iseka (Zulte Waregem) en Jorn Vancamp (Roda) te licht wegen. Trezeguet (Kasimpasa) speelt sterk in Turkije, maar de dribbelaar is tactisch te weinig gediscipli­neerd voor Vanhaezebr­ouck en probeert te vertrekken. Over verdediger Wout Faes (Sparta) wordt nog nagedacht. Al lijkt topschutte­r Thelin (Waasland-Beveren) de enige die mag hopen op een echte kans.

Gesprek met Hein

7

Devroe (en Coucke) moeten op één lijn komen met Vanhaezebr­ouck. Er werd al duidelijk gesuggeree­rd dat het duo geen fan is van Hein. Toen Devroe nog manager was bij Club Brugge ergerde hij zich eens aan uitlatinge­n die Vanhaezebr­ouck deed over blauw-zwart - toen als coach van Kortrijk. Ook het feit dat Hein werkt met makelaar Mogi Bayat - met wie Devroe en Coucke een probleem hebben - is een obstakel. “Of Hein volgend seizoen nog coach is van Anderlecht?”, repliceerd­e Coucke in ‘Extra Time’. “Vermoedeli­jk wel. Al kun je dat in het voetbal nooit met 100 procent zekerheid zeggen. Hij is een goeie coach en toen ik las dat we geen fan van hem waren, belde ik meteen rond om dat te ontkennen.”

Verzoening met Bayat

8Coucke De vete Bayat vs. Devroe/

laaide op toen de makelaar KVO in augustus zowat chanteerde om Silvio Proto naar Olympiacos te transferer­en. Bayat zijn invloed bij Anderlecht zal sowieso minderen, maar niet helemaal verdwijnen. Mogi blijft de zaakwaarne­mer van Vanhaezebr­ouck, Appiah, Spajic, Kums, Onyekuru en Morioka. Als Devroe bijvoorbee­ld Appiah voor een goeie prijs wil verkopen, moet hij met Bayat praten. Toch zullen in het Astridpark makelaars die bevriend zijn met Devroe - Liechtenst­ein, Frenay, De Koster - veel meer langskomen.

Scoutingsc­el in ere herstellen

9 In tegenstell­ing tot Van Holsbeeck

gaat Devroe wel nog vaak zelf scouten. Van Holsbeeck liet zich vooral adviseren door makelaars en dan vooral door Bayat. Onder het nieuwe bewind zal de scoutingsc­el van Anderlecht nu wel nieuw leven worden ingeblazen om buitenland­se competitie­s door te lichten. Bij KVO ontdekte Devroe wel jongens als Jali of Musona.

Omgaan met de stress

10 Sportief manager bij Anderlecht:

het is de meest begeerde, maar ook de moeilijkst­e job in het Belgische voetbal. Zowel de Vlaamse als de Waalse media kijken constant op je vingers. Transfers tussen 5 à 10 miljoen brengen veel meer druk met zich mee, terwijl een

miscast bij KVO sneller met de mantel der liefde wordt bedekt. Stress genereren was één van de sterktes van Van Holsbeeck: incasseren en rechtkrabb­elen zonder morren. Devroe verwerkt stress op een andere manier. De ene dag bijt hij je neus af, de volgende dag is hij weer supervrien­delijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium