Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Degrendele spurt zonder vrees voor medaille

- (bow)

Uiteraard rekenen de Belgen op D’hoore en Kopecky, maar er wordt bij de vrouwen ook veel verwacht van Nicky Degrendele (21). In de sprint, maar vooral in het spektakeln­ummer op zondag: de keirin. “Ik ben nog nooit gecrasht. Laten we dat zo houden.”

Vandaag komt Nicky Degrendele (21) voor het eerst in actie in de sprint. De West-Vlaamse hoopt dat ze zich kan plaatsen voor de halve finales van morgen en zo een gooi kan doen naar een medaille. Maar de kans op eremetaal is zondag iets groter in de keirin. Vorig jaar pakte ze in die discipline brons. “Ik hou van snelheid en durf. Wie bang is, wint nooit. Vooral in de keirin moet je de koers ook goed kunnen lezen. En durven de ruimte induiken waar niemand anders dat zou doen. Zalig.”

Degrendele is een buitenbeen­tje. De weg zegt haar niks. “Dan moet je veel duurtraini­ngen doen en dat neemt heel veel van je snelheid weg. Het valt niet te combineren met sprinten op de piste. Als kind hield ik meteen van de spurt. Ik ben in de wieg gelegd voor de korte inspanning­en.”

Snelheid kwijtgespe­eld

Na haar brons op het WK vorig jaar in Hongkong ging het echter fout. “Ze beslisten om mij anderhalve maand op de weg te laten trainen, om uithouding te kweken. Zo wilden mijn coaches een goede basis leggen voor het WK. Ik deed heel lange trainingen op de weg, ook bergop. Maar daar ben ik heel veel van mijn snelheid kwijtgeraa­kt. Het EK was een ramp. Gelukkig ligt de focus nu weer op snelheid. Met bondscoach Peter Pieters trainde ik deze winter uren in Gent. In mijn eentje. Dat moet nu zijn vruchten afwerpen.”

Het finale doel blijft de Olympische Spelen van Tokio. “Daar wil ik een medaille pakken. Het kan in de sprint, maar in de keirin is er meer kans. Ja, je moet een waaghals zijn. Het is de meest spectacula­ire discipline. Het publiek weet dat er een kans is op valpartije­n. Maar ik ben nog nooit gecrasht. Houden zo.”

Naast Degrendele komt ook de jonge Robbe Ghys in actie. Het 21-jarige pistetalen­t waagt zijn kans in de scratch bij de mannen.

 ??  ?? Nicky Degrendele komt vandaag voor het eerst in actie.
FOTO PHOTO NEWS
Nicky Degrendele komt vandaag voor het eerst in actie. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium